Nagyvilág koronavírus

Hétszáz tajvani tengerészgyalogos került karanténba három pozitív teszt miatt

Tajvan 700 tengerészgyalogost helyezett karanténba koronavírus gyanújával, mert hármójuk koronavírus-tesztje pozitív lett.

A tajvani kormány közleménye szerint a tengerészek jószolgálati misszión vettek részt a csendes-óceáni Palaun. Palau egyike annak a 15 államnak, amely hivatalos diplomáciai kapcsolatban áll Tajvannal.

A Csendes-óceáni szigetországot három tajvani hadihajó kereste fel március közepén. A tengerészek a napokban tértek vissza hazájukba. Ez az első eset, hogy tajvani katonák fertőződtek meg. A hadsereg fertőtlenítette a három hadihajót.

A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően Tajvanban eddig mindössze 398 fertőzött és hat halálos áldozat van hivatalosan.

Palau elnöke, Tommy Remengesau szerdán azt mondta: nem tud róla, hogy bárki is megfertőződött volna koronavírussal 20 ezres lakosú országában. Az államfő hozzátette: lezárja Palaut, hogy senki se hurcolhassa be a kórokozót.

Japánban közben elérte a tízezret a fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig meghaladta a kétszázat – közölte az NHK állami tévéadó. A legtöbb fertőzést a fővárosból, Tokióból jelentették. Előző nap az ország teljes területére kiterjesztették a rendkívüli állapotot, hogy lassítsák a járvány terjedését. Abe Sindzó japán miniszterelnök felszólította a japánokat, hogy maradjanak otthon.

Szingapúrban rekordot döntött az új fertőzések száma: 942 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 kórokozót szombaton. Többségük munkásszállókon élő bevándorló. Az ország szigorú intézkedéseivel sikeresen lassította a járvány terjedését, és a szingapúri hozzáállást még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is dicsérte. Az országban 5992 fertőzöttről és 11 halálesetről tudni.

Ausztráliában 68-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak és 6533-ra fertőzöttjeinek száma szombaton, miközben a kormány arra buzdította az állampolgárokat: töltsenek le egy vitatott mozgáskövető alkalmazást telefonjukra, így segítve a járvány terjedésének megfékezését. Scott Morrison ausztrál kormányfő aláhúzta: a heteken belül elkészülő applikáció letöltése önkéntes lesz. Ugyanakkor jelezte: kéri az ausztrálok támogatását és együttműködését az egészségügyi dolgozók munkájának segítése, a közösség védelme és a gazdaság talpra állítása érdekében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik