Nagyvilág

Egymástól kétméteres távolságot tartva tüntettek a lengyelek az abortusztörvény ellen

A koronavírus-járvány terjedésének lelassítása érdekében hozott kijárási korlátozások ellenére is tüntettek Lengyelországban a kormány tervezett abortusztilalma ellen, írja a BBC.

Bár a tömegrendezvényeket az egész ország területén betiltották, Varsóban és Poznanban mégis az utcán tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, méghozzá úgy, hogy egymástól kétméteres távolságot tartva plakátokat tartottak maguk elő.

A sokat kritizált törvényről szerdán vitázik majd a parlament. Ennek értelmében már a magzat bizonyítható, súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén sem folyamodhatnának a terhes nők abortuszhoz.

Fotó: Omar Marques / Getty Images

Lengyelországban az egyik legszigorúbb a terhességmegszakítás szabályozása, és az csak abban az esetben engedélyezett, ha az anyát megerőszakolták, a magzat az életét veszélyezteti vagy súlyosan károsodott. Utóbbit törölnék el, pedig jelenleg ez az abortuszok 98 százalékának az oka.

Tárgyalnak egy másik javaslatról is, ami büntethetővé tenné a kiskorúak szexre bátorítását, de ezzel jogvédő szervezetek szerint gyakorlatilag betiltanák a szexuális oktatást az iskolákban.

A javaslatban az áll, hogy aki 18 év alatti gyermeket ösztönöz a szexuális életre, az akár 3 év börtönbüntetéssel legyen sújtható. 

Aktivisták szerint a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat próbálja kihasználni a megosztó törvényei elfogadására, mert a nép nem tud utcára vonulni.

Kiemelt kép: Omar Marques/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik