Nagyvilág koronavírus

Akár a 250 ezer fős spanyol ápolószemélyzet harmada koronavírus-fertőzött lehet

Spanyolországban a több mint 250 ezer fős ápolószemélyzet harmada koronavírus-fertőzött lehet – derült ki a spanyol ápolószövetség által végzett felmérésből. Az El Pais oldalán olvasható cikk szerint több mint 7500 egészségügyi dolgozó 28 százaléka mondta el, hogy koronavírusos tünetei vannak.

Ez alapján a szövetség becslése szerint 70 ezer ápolót érinthet a koronavírus-járvány. 

Egyébként a megkérdezettek 22 százalékát tesztelték, közülük 32 százaléknak volt pozitív a tesztje. Beszédes továbbá, hogy négy ápoló közül három azt mondta, hogy a munkavégzés során szerinte megfertőzte őt a vírus. A válaszadók több mint harmada a védőeszközök hiányával indokolta a megbetegedéseket.

Spanyolországban egyébként napi bontásban csökkent a járványban elhunytak száma.

Kedden 523 személy hunyt el, míg a legmagasabb szám április másodikán 950 fő volt.

Ugyanakkor a fertőzöttek száma enyhén emelkedett az elmúlt 24 órában. Igaz, mindössze alig két százalékkal nőt a fertőzöttek száma, ami az eddig tapasztalt legalacsonyabb mérték volt a járvány kitörése óta.

Összességében Spanyolországban fertőzöttek száma megközelítette a 180 ezret. Az utóbbi időben nőtt meg igazán a az igazolt betegek száma, miután az elmúlt két hétben kétmillió gyorstesztet osztottak szét a lakosság körében.

A spanyol egészségügyi adatok szerint eddig 18 579 koronavírussal kapcsolatos halálesetet regisztráltak, míg 70 850 beteg gyógyultan távozott a kórházakból.

Kiemelt kép: Az új koronavírus okozta megbetegedésben szenvedőknek kialakított szükségkórház a madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2020. április 2-án. (MTI/AP/Manu Fernández)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik