Nagyvilág koronavírus

A koronavírus megjelenése óta hiányzik a vezér – bár korábban is többször felszívódott

Nicaraguában zajlik az élet, mintha mi sem történt volna, ugyanakkor Daniel Ortega államfőt március eleje óta senki nem látta. A koronavírus veszélyét alábecsülik az országban, aminek katasztrofális következményei lehetnek.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett intézkedések világszerte eltérnek, és nagyban függenek a fertőzöttek számától, de az alapvető cél jellemzően mindenhol ugyanaz: a lehető legjobban sikerüljön ellaposítani a járványgörbét, ezáltal megakadályozni, hogy az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődjön.

Akadnak azonban olyan országok, amelyek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a világ legkiemelkedőbb tudósainak intelmeit és tapasztalatait teljesen figyelmen kívül hagyják. Ilyen a Latin-Amerikában található Nicaragua is.

Az országban az óvodák és az iskolák is nyitva tartanak, az utcákon rendszeresen tömegrendezvényeket tartanak, egy embert viszont már közel egy hónapja senki nem látott. Ő az elnök.

Daniel Ortega államfő gyakorlatilag felszívódott azután, hogy náluk is megjelent a vírus. A találgatások azóta is folyamatosak azzal kapcsolatban, merre lehet: karanténba zárta magát, kórházban van, vagy esetleg meghalt?

A felsorolt forgatókönyvek közül egyik sem teljesen elképzelhetetlen, a legvalószínűbb mégis az, hogy a 74 éves elnök politikai haszonszerzésre használja a kialakult krízishelyzetet. Csakhogy ez a visszájára is fordulhat, mert bár Nicaraguában eddig hivatalosan csak hat fertőzöttet diagnosztizáltak, és egyetlen haláleset történt, a tényleges számok ennél jóval magasabbak lehetnek, akár át is fertőződhetett már a lakosság nagy része.

Isten gyermekei

Daniel Ortega arcát legutóbb március 12-én lehetett látni, amikor online konferencián vett részt más közép-amerikai vezetőkkel. Azóta senki nem tud róla semmit, nagy meglepetésre múlt hétvégén nem ment el közeli barátja és szövetségese temetésére sem.

Félix Maradiaga ellenzéki aktivista szerint a 2007 óta hatalmon lévő Ortegának súlyos egészségügyi problémái lehetnek, emiatt a koronavírus kiemelten veszélyes lehet rá. Csakhogy Ortega az elmúlt évtizedben a személyes kultuszát többször is úgy próbálta meg építeni, hogy indokolatlanul határozatlan időre eltűnt, aztán hirtelen előbukkant a semmiből. Emiatt a nicaraguai sajtóban a „hiányzó vezér” becenevet ragasztották rá.

Eltűnése óta az alelnök, Rosario Murillo vette át az irányítást, aki egyben a felesége is, de véletlenül sem ejt szót az elnök állapotáról, a hivatalos megkeresésekre pedig érdemben nem válaszolnak.

A koronavírus-járvány térhódítása óta a húsz latin-amerikai ország államfője közül egyedül a nicaraguai elnök nem szólt a népéhez. A legtöbb ország lezárta határait, és arra kérte a lakosságot, aki teheti, maradjon otthon, de Nicaraguában egyik sem történt meg. Sőt, a kormány láthatóan azt az irányelvet követi, hogy egyáltalán nincs értelme komolyan venni a betegséget.

Ezt bizonyítják azok a szórólapok is, amelyeket az interneten juttatnak el az emberekhez. Az egyik ilyenen az áll,

a vírus nem Nicaragua ellensége, mert mi Isten gyermekei vagyunk. Egyszerűen azáltal, hogy a parancsnok és felesége van a frontvonalban, első menetes kiütéssel győztünk.

A másikon pedig az, hogy

akik arra kérik az embereket, hogy maradjanak otthon, azok tegnap megpróbáltak minket elpusztítani, de a gyűlöletükkel együtt újra és újra elbuktak.

Ahelyett, hogy a vírus valós veszélyeire hívnák fel a figyelmet, az elnök felesége több ezer szimpatizánst szólított fel a múlt héten, vonuljanak utcára, és mutassák ki szeretetüket a koronavírus idején.

Az állami sajtóban mindeközben folyamatosan promotálják a legkülönbözőbb vásárokat, szépségversenyeket, hírt adnak a vallási szertartásokról, de egy múlt hét szombati gourmet fesztiválnak is meglehetősen nagy visszhangot adtak.

Fotó: Inti Ocon / AFP

Tádzsikisztán, Burundi és Fehéroroszország mellett Nicaraguában nem függesztették még fel a sporteseményeket, az élvonalbeli labdarúgóliga pedig így egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, mert nincs más, amit nézni lehetne. Csakhogy a játékosok félnek, és például nem csúsznak már be a pályán, nehogy elkapják a vírust.

Mintha meg akarna szabadulni a lakosság egy részétől

A nicaraguai egészségügyi minisztérium azt állítja, hogy a koronavírussal fertőzött emberek kivétel nélkül külföldről hurcolták haza a betegséget, de az országban nem volt továbbfertőződés. Ez viszont a trendeket elnézve nehezen képzelhető el egy hatmillió fős államban, és egy kiszivárgott dokumentum szerint ezzel ők is tisztában vannak.

Egy belső jelentés azt prognosztizálja, hogy 32 500 nicaraguai kaphatja el a vírust, közülük 8125 betegnek lehetnek súlyos tünetei, és több mint ezer ember kerülhet intenzív osztályra. A probléma ezzel az, hogy Nicaraguában összesen 160 lélegeztetőgép van, melyek 80 százalékát jelenleg is használják, és nem úgy tűnik, mintha újakat akarnának rendelni.

Az ország egészségügyi infrastruktúrája minősíthetetlen, és egyáltalán nincsenek felkészülve arra, hogy súlyos betegek tömegével jelenjenek meg a kórházakban. Nicaraguában ezer emberre 0,9 kórházi ágy jut, a latin-amerikai országokban átlagban 2,2. Ráadásul Nicaragua a legszegényebb állam egész Közép-Amerikában, a lakosság harmada szegénységben, tíz százalékuk pedig mélyszegénységben él.

Carissa Etienne, a WHO Pánamerikai Egészségügyi Szervezetének (PAHO) igazgatója a napokban egy videókonferencián arról beszélt, aggasztja őt Nicaragua hozzáállása a világjárványhoz, és felszólította a kormányt, hogy azonnal cselekedjen.

Hogy a nicaraguai elnököt miért nem érdekli ez az egész, arra egyetlen reális magyarázat van: a manipuláció. Juan Sebastián Chamorro, a Civic Alliance ellenzéki párt vezetője szerint éppen a dicsőséges újbóli feltűnését készítheti elő.

Többször is eljátszotta már ezt a múltban. Húsvét vasárnap megjelenik majd, mintha maga lenne Jézus

– fogalmazott a politikus.

A régióban egyébként nem teljesen egyedi ez a hanyagság, Jair Bolsonaro brazil elnök szintén nem veszi túl komolyan a járványt, mégis más a két vezető hozzáállása. A nicaraguai rezsim közönyéből úgy tűnik, mintha meg akarna szabadulni a lakossága egy részétől. Amit csinálnak, az egyes szakemberek szerint nemcsak felelőtlen, de emberellenes bűncselekménnyé is válhat.

Daniel Ortega hiányát valójában nem érzik meg az emberek, mert az évek során eltávolodott tőlük. Tulajdonképpen állandó karanténban van, és saját magán kívül csak a közvetlen környezete érdekli. Ebben a krízisben ez a magatartás viszont emberéleteket követelhet.

A lettek szép csendben felülkerekedtek a járványon
A balti államok kevésbé jelennek meg a járványügyi hírekben, pedig úgy tűnik, hogy akad jó példa is közöttük.

Kiemelt kép: Inti Ocon /AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik