Nagyvilág koronavírus

Botswanában a teljes parlament karanténba került

Botswanában Mokgweetsi Masisi elnök és az egész parlament két hétre karanténba kerül és mindegyik képviselő átesik koronavírus-teszten, mert a vírus elleni védelmükről gondoskodó egyik egészségügyi dolgozóról kiderült, hogy megfertőződött – jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség. Nigériában seregnyi elítéltet eresztettek szélnek elnöki kegyelemmel, hogy enyhüljön a börtönökben a zsúfoltság.

Botswanában az egészségügyi miniszter tudatta a parlamenttel csütörtökön, hogy a nővér, aki előző nap több képviselő lázát mérte, fertőzött. Tünetei nem voltak, rutinteszten derült ki, hogy megkapta a kórt. A képviselők választhatnak, hogy otthonukban lesznek karanténban, vagy valamelyik kormányépületben.

Az afrikai országban eddig – a szóban forgó nővérrel együtt – mindössze 13 bizonyítottan koronavírusos fertőzött van, de a parlament csütörtökön fél évre szóló vészhelyzetet szavazott meg.

Nigériában 2600 rabnak megkegyelmezett az elnök, hogy enyhüljön a zsúfoltság a börtönökben, és így kisebb legyen a járványveszély – közölte az elnöki hivatal, hozzátéve, hogy a szélnek eresztettek között sok a 60 évnél idősebb, a valószínűleg halálos beteg és az olyan, akinek kevesebb mint fél év volt hátra büntetéséből.

A 200 milliós lakosú Nigériában a legutóbbi adat szerint 276 bizonyítottan koronavírusos fertőzött van, a ragály eddig hat ember halálát okozta.

A világban tartóssá válik a koronavírusjárvány-veszély, ha hagyja, hogy Afrikán elhatalmasodjon a Covid-19 – figyelmeztetett csütörtökön az afrikai járványügyi hivatal elnöke arra utalva, hogy a fejlett országok versenyfutásba kezdtek az orvosi felszerelések beszerzésében. John Nkengasong sajtótájékoztatón fejtette ki: naivitás azt képzelni, hogy a járvány kordában tartható a világ más részein, miközben Afrikában tombol.

A kontinensen 1,3 milliárd ember él, jelenleg hozzávetőleg 11 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, számuk azonban gyorsan növekszik. Az 54 afrikai országból 43-ban vannak intenzív osztályok, összesen kevesebb mint ötezer, vagyis egymillió emberre jut öt intenzív osztályos ágy. Európában ezzel szemben egymillió emberre négyezer jut. Működő lélegeztetőgépből összesen kevesebb mint kétezer van 41 afrikai országban. Vírusteszteket az 54 országból 48-ban tudnak végezni, de ezekbe s jórészt csak a nagyvárosokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik