Nagyvilág koronavírus

23 éve vagyok a pályán, ilyet soha nem éltem át – videó egy londoni kórházból

Teljesen elképzelhetetlen volt ez számunkra, és még nem vagyunk a tetőpontján az egésznek – mondja egy londoni kórház (University College Hospital) intenzív osztályának egyik vezető orvosa a BBC-nek, amely forgathatott a kórházban, ahol koronavírusos betegeket ápolnak.

Két kivétellel minden beteg koronavírusos – mondja az intenzív osztály vezetője. Arra készülnek, hogy még több betegük lesz. Közülünk senki nem látott még hasonlót – utalt az óriási betegszámra.

(A videó a BBC cikkében megnézhető.)

Minden itt fekvő beteg kritikus állapotban van. Az orvosok minden nap megnyernek néhány küzdelmet, de néhányat elvesztenek.

Egy ápoló, aki 23 éve a pályán van, is azt mondja, soha nem élt át ilyent.

Ugyan az itt fekvő betegek nagyobb része idős és más egészségügyi problémáik is vannak, de messze nem csak ilyen személyek vannak kritikus állapotban.

Az orvos is azt mondja: talán egy kicsit naiv volt ő is, amikor az elején azt gondolta, hogy az idősek és amúgy is betegséggel küzdőkkel lesz tele az osztály. Ezzel szemben az ott fekvők életkora 40-től 80-ig terjed. Nagyobb részüknek valóban van  magas vérnyomásuk vagy cukorbetegségük, de vannak olyanok is jócskán, akik fiatalok és amúgy egészségesek voltak.

Nevüket filctollal írják rá a védőfelszerelésükre.

Walkie-talkie-val kommunikál a vezető, mert a telefon nem alkalmas védőfelszerelésben (arcvédő, maszk, fülvédő, stb) való kommunikálásra most.

Nagyon megterhelő 12 órán át dolgozni az osztályon, fizikailag és mentálisan egyaránt. (Egy héten 60 óra szolgálat a norma.) Egy nővér mondja is, hogy sokan nem bírják elviselni a stresszt, megterhelést, néhányan az ápoló csapat tagjai közül sem. Az pedig csak kisebb dolog, de fontos, hogy az orvosoknak, ápolóknak figyelniük kell arra, hogy ők maguk igyanak eleget. Az ott dolgozók a betegekért aggódnak, de emellett egymásért és a családtagjaikért is. Erről mesél egy orvos, elérzékenyülve, amikor a gyerekeire terelődik a szó.

Senki nem tudja, hogy ez meddig fog tartani. Az orvos kéri is az embereket, hogy maradjanak otthon, húzzák meg magukat, hallgassanak az orvosokra. Máskülönben nem fogják bírni a hosszú terhelést az egészségügyi dolgozók, nem lesz elég eszköz.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik