Nagyvilág koronavírus

A román kormány hiteleseket mentő törvényt fogadott el

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások által sújtott, hiteltörlesztó magánszemélyek és vállalkozások megsegítését célzó törvényt fogadott el a román parlament pénteken az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezésére, a jogszabályt a kormányzó liberálisok várhatóan megtámadják az alkotmánybíróságon.

A törvényt a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) kivételével valamennyi párt támogatta, így 243 támogató szavazat, 81 ellenszavazat és három tartózkodás mellett fogadták el. A PNL vezetői a képviselőházban pénteken lezajlott szavazás után bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük a jogszabály az alaptörvénybe ütközik.

A törvény lehetővé teszi, hogy a banki hitelekkel rendelkező jogi és magánszemélyek egyaránt legfeljebb az év végégig felfüggeszthetik hiteltörlesztő részleteik fizetését. A képviselőház által elfogadott változat előnyösebb a hitelesek számára, mint a kormány által múlt héten elfogadott hasonló sürgősségi kormányrendelet, hiszen a most elfogadott jogszabály szerint a felfüggesztés idején a kamatot nem tőkésítik, így jövő évtől a hiteltörlesztő részletek nem emelkednek, hanem csak a futamidő nő.

A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy azok a vállalatok, amelyeknek kiesett az árbevételük 15 százaléka, kérjék a társadalombiztosítási járulék fizetésének felfüggesztését három hónapra. A jogszabály szerint a három hónapos felfüggesztés után a vállalkozóknak a járulék 50 százalékát kell csak kifizetniük a következő egy évben. A jogszabály szerint a vállalkozók és a magánszemélyek a különböző közszolgáltatási díjak fizetését is felfüggeszthetik szintén három hónapra a telefon- és internetszolgáltatási szerződések kivételével.

Romániában a múlt héten a kormány arról is döntött, hogy az állam átvállalja a kényszerszabadságra küldött dolgozók bruttó bérének 75 százalékát, de ez a juttatás nem haladhatja meg az országos átlagbér 75 százalékát. Az ellenzéki szociáldemokraták által ellenőrzött parlament pénteken egy hasonló jogszabályt is elfogadott, ugyanis az ellenzéki erő szerint a parlament változata egyszerűbben lehetővé teszi ennek a juttatásnak az igénylését.

Romániában péntekig csaknem 885 ezer munkaszerződést függesztettek fel, és több mint 180 ezret felbontottak a koronavírus-járvány leküzdésére bevezetett intézkedések által előidézett válságos piaci helyzet miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik