Nagyvilág koronavírus

Rémhírterjesztés miatt őrizetbe vettek egy újvidéki újságírót Szerbiában

Elvitték. Mielőtt elvitték volna, módszeresen széttúrták az egész lakásunk. Elvitték a laptopját és mindkét telefonját is. Az ügyvédünk vele ment, meglátjuk, hogy mi fog történni

– ezt nyilatkozta a szerb Beta hírügynökségnek Ana Lalić, a Nova.rs hírszájt újságírójának férje neje őrizetbe vétele után.

Az újságíró történetéről az újvidéki Autonomija napilap írt, amit a 444.hu szúrt ki. A cikk szerint a Vajdasági Független Újságírók Szövetségének vezető testületében is tag Lalić őrizetbe vételét a helyi ügyész rendelte el a Vajdasági Klinikai Centrum feljelentése alapján.

Lalić nem sokkal korábban jelentette meg a „Robbanás előtti helyzet a Vajdasági Klinikai Cenrtumban: az ápolóknak nincs védőfelszerelésük” című cikkét.

Ezzel a kórház szerint egyrészt rontotta az intézmény hírnevét, másrészt beszámolója alkalmas volt rá, hogy félelmet keltsen a nyilvánosságban.

A kórház állítja, hogy a hír hazugság, „megfelelő mennyiségben vannak szükséges gyógyszereik, fertőtlenítőszereik és személyi védőfelszereléseik”.

Lalić cikkében viszont azt állította, hogy „krónikus hiány van személyi felszerelésekből, és teljesen kaotikusak az állapotok a járvány közepette”. Az újságíró beszámolója szerint „szombat este az úgynevezett koronacentrumban dolgozó ápolók fellázadtak, mert nem akartak védőfelszerelés hiányában érintkezni a páciensekkel. Pár óra elteltével érkezett egy kevés felszerelés”.

Továbbá egy neve elhallgatását kérő orvost idézve állította, hogy a múlt pénteken egy intenzív terápiás szakorvosnő kénytelen volt mindenféle védőfelszerelés, maszk, hajvédő, köpeny nélkül intubálni kétoldalú tüdőgyulladásos beteget.

A kollégák, főleg az első vonalban folyamatos ügyeletre kényszerített aneszteziológusok és infektológusok kétségbe vannak esve

– idézte neve elhallgatását kérő forrását.

Lalić a fogdából tett nyilatkozatában üzent az őt feljelentő kórháznak.

Abban egyetértek, hogy a hírnevük le lett rombolva. De nem az én cikkem rombolta le, hanem az a szégyenteli bánásmód, amiben a saját dolgozóikat részesítik

– mondta.

Kiemelt kép: A szerb hadsereg védőmaszkot viselő katonái a belgrádi infektológiai klinika előtt 2020. március 16-án. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik