Nagyvilág koronavírus

Már 3700 magyart hozott haza a külügy

Csütörtökön valamivel több, mint 500 olyan magyar állampolgár érkezett haza Budapestre, aki jelezte valamelyik külszolgálaton, hogy a magyar kormány segítségét kéri a hazajutásban, amit maga nem tud megoldani a járvány miatti határlezárások miatt. Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon jelentette be, hogy így már 3700-nál jár az evakuált magyarok száma.

Újabb hazatérők

Landoltunk Szófiából, de ami ennél sokkal fontosabb: 43 magyar állampolgár tudott hazatérni Izraelből.

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. március 26., csütörtök

Múlt héten arról írtunk, hogy a konzuli szolgálatokon körülbelül 4500 magyar állampolgár regisztrált szerte a világon, de arról nincs még információ, hányan jönnének haza. Mivel 3700-an már hazajöttek, és még mindig vannak több százan külügyi forrásból származó információink szerint, akik hazajönnének, így a 4500-as szám nyilvánvalóan alulbecslés.

A légiközlekedés a koronavírus miatti satufékezése váratlanul érte a külföldön tartózkodókat, főleg azokat, akik már régebben, a járvány bedurvulása előtt hagyták el Magyarországot. A külföldön ragadt magyarok rohama alatt meg is rogyott a külszolgálati rendszer, ami kisebb pánikot okozott a kint ragadtak körében. A helyzet azonban már rendeződni látszik, néhány nehéz esettől eltekintve. Ezek közé tartoznak azok, akik különböző okokból bonyolultan elérhető afrikai országokban vannak, mint például a kameruni történet, amiről írtunk.

Ebben nagy szerepe van, hogy több ország összeállt a régióból, hogy együtt szállítsák haza az állampolgáraikat: Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Csehország és Szlovákia vesz részt az együttműködésben. Így pedig, hogy már vannak repülők, és fogynak a külföldön ragadtak, már a konzuli szolgálatok és nagykövetségek is kevésbé leterheltek, és elérhetőek.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik