Nagyvilág koronavírus

Egyre több ország vezet be kijárási tilalmat, Afrikában is kezd megugrani a fertőzöttek száma

Újabb két afrikai országból, Ugandából és Eritreából, illetve a Gázai övezetből adtak hírt a koronavírus felbukkanásáról a hét végén, és a világ számos országában kényszerültek további korlátozások bevezetésére a járvány megfékezése érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint az afrikai kontinensről több mint ezer megbetegedést jelentettek eddig. Több afrikai ország már lezárta a határait, és szigorú korlátozásokat vezetett be, de szakértők aggódnak amiatt, hogy a kontinens nem tud megbirkózni egy komolyabb járvánnyal az egészségügyi rendszer fejletlensége miatt.

  • Ugandában egy Dubaiból érkezett férfinél mutatták ki először a vírust, míg az első eritreai beteg egy 39 éves férfi, aki Norvégiából érkezett.
  • Vasárnapra virradóra jelentették az első, koronavírus-fertőzés okozta halálesetet Cipruson. Egy hetvenéves férfi halt meg, aki májcirrózisban szenvedett. Kórházban kapta el a fertőzést egy illetőtől, akiről nem tudták, hogy vírushordozó. Cipruson szükséghelyzet van érvényben a járvány miatt, a fertőzöttek száma meghaladja a kétszázat a kettéosztott szigetországban összesen.
  • Kolumbiában is meghalt szombaton az első koronavírus-fertőzött, egy 58 éves férfi.
  • Felütötte a fejét a kór a sűrűn lakott Gázai övezetben. Két helybéli lett beteg, akik Pakisztánból érkeztek, és Egyiptom felől léptek a palesztin területre szombat este. Azóta Rafahban voltak karanténban. Az enklávéban az elmúlt két hétben iskolákat, piacokat és rendezvényközpontokat zártak be, tartva a kór felbukkanásától.
  • Észak-Macedóniában vasárnaptól van érvényben lakhelyelhagyási tilalom este kilenc órától reggel hat óráig. A korlátozás csak az orvosi segítségre szorulókra, a rendfenntartó és más szervek dolgozóira nem vonatkozik. A balkáni országban négy napja vezettek be szükséghelyzetet, és elhalasztották az április 12-re tervezett előrehozott választást, továbbá lezárták a határokat, bezárták az éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat.
  • Indiában vasárnap hét órától 14 órás “nemzeti kijárási tilalmat” hirdetett Narendra Modi miniszterelnök, Salvadorban pedig harminc napra vezettek be hasonló intézkedést. Kuvaitban is bevezették a kijárási tilalmat délután öt órától hajnali négyig. A kormány úgy döntött továbbá, hogy két hétre meghosszabbítja a kormányzati hivatalok és magánügynökségek munkájának felfüggesztésére vonatkozó döntést. Az országban eddig 176 ember kapta el a fertőzést.
  • Bolíviában szombaton bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a május harmadikára kitűzött parlamenti és elnökválasztást. A hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy helyi idő szerint szombat éjféltől két héten át ne hagyják el otthonaikat, és csak élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat keressenek fel szükség esetén.
  • Szingapúr bejelentette, hogy nem engedi be az országba vagy átutazni az országon azokat a külföldiek, akik rövid ideig kívánnak ott tartózkodni, és nem vendégmunkások. A tilalom hétfő éjféltől lép életbe. Szingapúrban szombaton halt meg az első beteg, és eddig 432 fertőzést regisztráltak, a betegek négyötöde az elmúlt három napban külföldről érkezett.

(MTI)

Kiemelt kép: Ungvár, 2020. március 18. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ rendõrök járõröznek Ungvár központjában 2020. március 18-án. MTI/Nemes János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik