Nagyvilág koronavírus

Egyetlen ország van Európában, ahol még nem jelent meg a koronavírus

Montenegró az egyetlen olyan európai ország, ahol jelen állás szerint nincs koronavírussal fertőződött ember. Ennek ellenére több más  balkáni országgal együtt Montenegró március 13-án a gócpontokból érkező polgárait kéthetes karantén alá helyezi, míg a járvány központi helyeiről érkező külföldi állampolgárokat nem engedi be az országba, emellett mindenkit arra kértek, hogy ha tehetik, ne utazzanak sehova a következő időszakban.

Montenegróban pénteken bezártak az iskolák legalább két hétre, a tengeri kikötőket is lezárták, sőt a tömegrendezvényeket is betiltották. Március 2-án a járványügyi készültségi szintet mérsékeltről magasra változtatták.

Péntek estig Szerbiában 35, Bosznia-Hercegovinában 18, Észak-Macedóniában 13 esetet vettek nyilvántartásba. Koszovóban is megjelent a vírus, egy olasz nőnél és egy koszovói férfinál mutatták ki a Covid-19 jelenlétét. A közeli Szlovéniában szombaton halt meg az első koronavírusos beteg.

Mindeközben Európában brutálisan felgyorsult a koronavírus terjedése: Olaszországban soha ennyien nem betegedtek meg a koronavírustól egyetlen nap alatt, mint szombaton. 3500 ember kapta el a vírust, 175 ember halt meg. Franciaországban három nap alatt duplázódott meg a koronavírusos fertőzöttek száma, Spanyolországban egy nap alatt 1500 új megbetegedést regisztráltak. Nagy-Britanniában pedig szombaton 24 óra leforgása alatt 10 fertőzött beteg halt meg.

Magyarországon a vasárnap délelőtti állás szerint 32 koronavírussal fertőzött van. 

Kiemelt kép: Pierre Crom/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik