Nagyvilág koronavírus

24 óra alatt tíz koronavírusos halt meg Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában 24 óra leforgása alatt csaknem a kétszeresére emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, eközben Párizs szívében sárgamellényesek tüntettek, dacolva a járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal, Belgiumba pedig megérkezett az Európának szánt első segélyszállítmány az Alibaba webáruház alapítójától.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombat délutáni tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban tíz beteg halt meg, így a rendszeres napi kimutatások kezdete óta eddig összesen 21 brit halottja van a járványnak. Chris Whitty angliai tiszti főorvos a szombati tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy

az elhunytak mindegyike 60 évesnél idősebb volt, és krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt, így valamennyien a kiemelt kockázati csoportba tartoztak.

A szombati tájékoztatásban szereplő halálesetek Londonban, Birminghamben és Leicesterben történtek.

A brit egészségügyi minisztérium szombati összegzése alapján a nagy-britanniai fertőzöttek száma átlépte az ezret. A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában szombatig 37 746 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1149 pozitív leletet azonosítottak.

A sárgamellényesek a tilalom ellenére is tüntettek

Több száz kormányellenes sárgamellényes tüntető gyűlt össze Párizs szívében szombaton, fittyet hányva a koronavírus miatt a tömegrendezvényekre vonatkozó tilalomra. A tüntetők végigvonultak a Montparnasse-on kormányellenes jelszavakat skandálva, annak ellenére, hogy Emmanuel Macron francia elnök betiltotta a 100 fősnél nagyobb összejöveteleket a koronavírus miatt.

A tiltakozók közül többen egészségügyi maszkot viseltek. A rendőrség szerint körülbelül négyszázan tüntettek, miközben a biztonsági erők kétezer tagját vezényelték ki a város különböző pontjaira a megmozdulás miatt. A láthatósági mellényükről sárgamellényeseknek nevezett tiltakozók a 70. egymást követő alkalommal jelentek meg szombaton az utcákon. A mozgalom 2018 végén bontakozott ki az üzemanyagárak emelkedése és Macron népszerűtlen intézkedései miatt.

Edouard Philippe francia miniszterelnök szombat este bejelentette, hogy éjféltől elrendeli “az ország élete szempontjából nem szükséges nyilvános helyek” bezárását, azaz az éttermek, bárok szórakozóhelyek, mozik vasárnaptól újabb utasításig nem nyithatnak ki. Kizárólag az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a dohányboltok és a benzinkutak tarthatnak nyitva. Az egészségügyi hatóságok szombat esti összesítése szerint a fertőzöttek száma Franciaországban 4500-ra nőtt, ami 830-cal több a péntek esti adatoknál, 300 súlyos állapotban lévő beteget – kétszer annyit, mint előző nap –  ápolnak az intenzív osztályokon, a halottak száma pedig 12-vel 91-re emelkedett.

Hollandiában a megerősített fertőzések száma 155 új esettel 959-re nőtt, és további két halálesetet jelentettek szombaton. Az országban így összesen 12-re emelkedett a halásesetek számra – közölte a holland országos közegészségügyi intézet (RIVM).

Luxemburg szombaton bejelentette, hogy az országban elhunyt az első koronavírussal diagnosztizált beteg. A fertőzött 94 éves volt. Ez idáig 38-an fertőződtek meg a mintegy 620 ezer lakosú nagyhercegségben. Hétfőtől kezdődően két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat.

Belgiumban szombatra újabb 133 megbetegedést jelentettek, ezzel 698-ra emelkedett a fertőzöttek száma. A vírusfertőzéstől négyen haltak meg, egy ember pedig meggyógyult.

Kétmillió maszk érkezett Kínából

A Flanders Today című angol nyelvű belga hírportál szombaton arról tájékoztatott, hogy megérkezett Kínából Liege nemzetközi repülőterére egy repülőgép, amely rakterében ötszázezer védőmaszk, különböző orvosi felszerelések, köztük a koronavírus-tesztek elvégzéséhez szükséges eszközök vannak. A felszerelések annak a kétmillió maszkot és más egészségügy eszközöket tartalmazó adománynak a részei, amelyet az Alibaba nevű kínai internetes kiskereskedelmi portál alapítója és tulajdonosa, Jack Ma szánt európai országoknak.

Az első 500 ezer maszkból álló tételt a járvány által leginkább sújtott Olaszországba szállítják. A következő járatok a következő napokban szintén a belgiumi repülőtérre érkeznek. Jack Ma hasonló adományokat küldött korábban az Egyesült Államoknak, Japánnak, Dél-Koreának és Iránnak.

Az Apple szombaton bejelentette: két hétre bezárja Kínán kívüli kiskereskedéseit, hogy hozzájáruljon a koronavírus terjedésének megfékezéséhez. A hardvergyártó amerikai óriásvállalat intézkedése üzletek százait érinti világszerte, így Európában is, és március 27-ig lesz érvényben. A dolgozók ugyanúgy megkapják bérüket, az üzlethelyiségeket pedig addig is fertőtlenítik. Az Apple 15 millió dollárt (mintegy 4,5 milliárd forintot) adományozott a világjárvány elleni küzdelemhez.

Kiemelt kép: Glyn KIRK / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik