Nagyvilág koronavírus

Több mint 300-zal nőtt a francia koronavírusos betegek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában az eddigi legnagyobb mértékben, 372-vel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, de egyelőre nem várhatók olyan drasztikus intézkedések, mint Olaszországban vagy Kínában.

Rendkívüli válságot élünk,

mondta kedd este Emmanuel Macron francia államfő az európai uniós tagországok vezetőinek vészhelyzeti videokonferenciáját követően Párizsban. Hozzátette, hogy ugyanakkor az olaszországi vagy a kínaihoz hasonló drasztikus karantén-intézkedések egyelőre nem lesznek Franciaországban, de az államfő, aki szerint a még csak a járvány kezdetén tart az ország, nem zárta ki, hogy később szükség lesz a bevezetésükre.

Az egészségügyi hatóságok hivatalos kedd esti összesítése szerint 372 új esettel 1784-re nőtt a fertőzöttek száma, akik közül 86 embert kezelnek intenzív osztályon, az esetek 80-85 százaléka jóindulatú. A halálos áldozatok száma elérte a 33-at, valamennyien felnőttek, 23-an közülük több mint 75 évesek voltak.

Az egészségügyi tárca szerint néhány napon belül kihirdetik az országban a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát. Az egészségügyi hatóságok a közegészségügyben dolgozók megerősítésére önkénteseket toboroznak, elsősorban az orvostanhallgatók és a nyugdíjas orvosok körében.

Franciaországban naponta átlagosan ezer koronavírus-tesztet végeznek a kijelölt kórházak, de a szám növelése érdekében a kormány rendeletben engedélyezte minden rendelőintézetnek és kórháznak a teszt elvégzését.

A vírus terjedésének megfékezésére a kormányzat vasárnap betiltott április 15-ig minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje, és bezárt a párizsi operaház is.

Fotó: Ludovic Marin/POOL/AFP

Szerda este zárt ajtók mellett rendezik meg a Paris Saint-Germain – Borussia Dortmund mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, valamint a közeljövőben további 450 sporteseményt, amely a sportminisztérium számításai szerint mintegy kétmillió nézőt vonzott volna.

A cannes-i filmfesztivál vezetői még bíznak abban, hogy május 12. és 26. között megrendezhetik a világ egyig legjelentősebb filmes találkozóját, de Pierre Lescura fesztiválelnök a Le Figaro című napilapnak nem zárta ki, hogy elmarad idén a rendezvény.

Azt viszont kizárta a kormány, hogy elhalassza az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját, és közéleti emberek arra buzdítják a franciákat, hogy vegyenek rajta részt, mert az egészségügyi miniszter szavai szerint „nem veszélyesebb, mint lemenni a boltba”.

A leginkább érintett megyékben viszont semmilyen oktatási intézmény nem nyitott ki hétfő óta, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint a 12 millióból. Az egészségügyi tárca összesítése szerint kilenc kisebb gócpont van az országban.

Az Elysée-palota egyébként megerősítette a köztársasági elnök körüli egészségügyi védelmet, miután a kabinetvezetője, Patrick Strzoda kapcsolatban állt egy fertőzöttel. A kabinetfőnöknek nincsenek tünetei, de az egészségügyi hatóságok előírásának megfelelően a következő két hétben az otthonából dolgozik.

Hétfő este Franck Riester kulturális miniszterről kiderült, hogy fertőzött, valamint a nemzetgyűlésben öt képviselőnek és két alkalmazottnak is pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. Nicole Belloubet igazságügyi miniszteren kedden elvégezték a tesztet, miután a tárcavezető reggel lázasan ébredt, az ő tesztje negatív lett.

Amerikai Egyesült Államok

Meghaladta az ezret az azonosított fertőzöttek száma az Egyesült Államokban – közölte a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem, amely az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) mellett rendszeresen közli az új típusú koronavírus-járványra (Covid-19) vonatkozó adatokat és fejleményeket.

Az ezredik esetet szerdára virradó éjjel jelentették Kaliforniából. A betegek száma ezzel vasárnap óta csaknem megduplázódott. A halálesetek száma is emelkedett: eddig 31 ember halt bele a SARS-CoV-2 vírus okozta tüdőgyulladásba.

A Johns Hopkins adatai szerint (amelyek egybeesnek a CDC statisztikáival) a legtöbb fertőzést továbbra is az északnyugati Washington államban tartják nyilván, ahol csaknem 280 beteget kezelnek tüdőgyulladással. Kedden Washington állam egyetlen megyéjében 75 új beteget diagnosztizáltak.

Fotó: John Moore/Getty Images/AFP

Kedden az északkeleti Massachusetts állam kormányzója, Charlie Baker is egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett, miután a fertőzöttek száma 92-re ugrott. Kedden 70 új beteget regisztráltak, valamennyien egy bostoni biotech-cég február végi konferenciáján vettek részt. Közleményében Baker bejelentette, hogy a massachusettsi kormányzat elhalaszt minden rendezvényt, az elkerülhetetlenül szükséges konferenciákat interneten tartják majd, és felfüggesztik a köztisztviselők államon kívüli utazásait is.

Egyúttal felkérte a vállalatokat is, hogy ne tartsanak konferenciákat és rendezvényeket, munkatársaikat tanácsolják el a Massachusettsen kívüli utazásoktól, a veszélynek fokozott mértékben kitett, idős vagy krónikus betegséggel küszködő, munkatársak számára pedig biztosítsák az otthonról történő munkavégzés lehetőségét.

Anthony Fauci, a fertőző betegségek országos intézetének igazgatója a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján már figyelmeztetett arra, hogy a megbetegedések elkerülhetetlenül szaporodni fognak. Mint fogalmazott: ma már nem lehet úgy viszonyulni a koronavírus terjedéséhez, mint akár néhány héttel ezelőtt is, függetlenül attól, hogy valaki hol, az Egyesült Államok melyik részén él. A vírus által legjobban sújtott négy tagállam jelenleg Washington, Kalifornia, New York és Florida.

Dél-Korea

Tömeges fertőzésre bukkantak egy szöuli call centerben, ahol 90 fertőzöttet találtak – közölte szerdán Pak Von Szun, a dél-koreai főváros polgármestere, súlyos aggodalmat keltve abban a tekintetben, hogy tömeges fertőzési góc keletkezhet Szöulban.

A kilencven eset az épület 10. emeletén dolgozó 207 alkalmazott és azok családtagjai közül került ki,

mondta el a polgármester egy rádióműsorban, hozzátéve, hogy jelenleg vírustesztnek vetik alá a telefonos ügyfélszolgálati iroda további 550 dolgozóját is, akik az épület más emeletein végzik a munkájukat. Pak szerint a call centerben azonosított fertőzöttekből 62-en szöuli illetőségűek, 15-en incshoniak, míg 13-an a fővárost övező Kjonggi tartományban laknak.

Ez eddig a Covid-19 járvány legnagyobb fertőző góca a tízmillió lakosú Szöulban. A fővárostól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő, 2,8 milliós Incshont és Kjonggi tartományt is egybe véve, az eset egy összesen 25 milliós térség számára jelent fenyegetést.

A polgármester elmondta, hogy a délnyugat-szöuli Sindorim negyedben lévő call center már megvizsgált 207 dolgozója közül ketten tagjai annak a Sincshondzsi keresztény szektának, amelynek követői közül került ki eddig az új koronavírus-járvány dél-koreai fertőzöttjeinek több mint 60 százaléka. Pak hozzátette, hogy a hatóságok a tesztek során egészségesnek bizonyuló dolgozók kapcsolatait is felkutatják, hogy feltérképezhessék az esetleges további fertőzéseket.

A dél-koreai kormány által szerdán közreadott új kimutatás szerint kedden 242 új esettel 7755-re nőtt a távol-keleti országban a járvány első azonosított esete óta talált fertőzések száma. A napi új esetek ötnapi csökkenése után ez ismét egy kiugró adat. A Szöulban azonosított fertőzöttek száma ezen belül 52-ről hirtelen 193-ra ugrott.

Az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás eddig 60 ember halálát követelte Dél-Koreában, s az áldozatok többsége itt is más krónikus betegségben is szenvedő idős ember volt.

Koronavírus: a 31. betegnél lett gyanús, hogy egy szekta áll a járvány hátterében
A Sincshondzsi keresztény egyház alapítója halhatatlan Messiásnak tartja magát. A hívők betegség esetén sem maradhatnak távol az istentiszteletektől, ez vezetett odáig, hogy tömegek betegedtek meg koronavírussal Dél-Koreában.

Kiemelt kép: AFP/MEHDI TAAMALLAH/NURPHOTO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik