Nagyvilág koronavírus

Olaszországban 16 millió embert helyeznek karanténba a koronavírus miatt

Drámai lépésre szánta el magát Olaszország kormánya: a koronavírus visszaszorítása érdekében 16 millió embert helyeznek karanténba – írja a BBC.

Az intézkedés értelmében bezárják többek közt az edzőtermeket, az uszodákat, a múzeumokat és a síközpontokat is. Továbbá a karantén idejére tervezett temetéseket és esküvőket elhalasztják.

Európában Olaszország a koronavírussal leginkább fertőzött ország, ahol az újabb megbetegedések száma meredeken emelkedett szombaton. A halálesetek száma meghaladta a 230-at, a hatóságok 24 órán belül több mint 50 halálos áldozatot jelentettek. A megerősített megbetegedések száma több mint 1200-zal nőtt, így már 5883 igazoltan fertőzött személy van az országban.

Garantálni akarjuk polgáraink egészségét. Megértjük, hogy ezek az intézkedések áldozatokat kívánnak, olykor kicsi, néha pedig nagyon nagy áldozatokat. De most felelősséget kell vállalnunk önmagunkért.

– mondta Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnap.

Az új, szigorú intézkedések Milánó pénzügyi központjára és a velencei turistaközpontra is vonatkoznak. Az új szabályok értelmében Lombardia teljes északi részét nem hagyhatják el az ott tartózkodok, valamint belépni sem lehet a régióba. Ez tízmillió ember lakhelye.

Ugyanezek az intézkedések vonatkoznak további 14 tartományra, beleértve Velencét, Pármát és Modenát, így összesen mintegy 16 millió embert érintnek a korlátozások, miközben eddig körülbelül 50 ezer embert érintettek a karanténintézkedések.

Szigorú intézkedések

A döntés értelmében az alábbi szabályokat vezetik be:

  • Az esküvőket és temetéseket, valamint a vallási és kulturális eseményeket felfüggesztették.
  • Mozik, éjszakai klubok, edzőtermek, uszodák, múzeumok és síközpontok bezártak.
  • Éttermek és kávézók reggel 6 és este 6 között lehetnek nyitva, de az embereknek legalább egy méterre kell ülniük egymástól.
  • A sportversenyeket elhalasztják, az olasz labdarúgó szakszervezet elnöke az összes mérkőzés elhalasztását kezdeményezte.
  • Akik karantén ellenére mégis elhagyják otthonukat, három hónapos börtönre számíthatnak.
Elkapta a koronavírust az olasz kormánypárt főtitkára
Kína mellett Iránban haltak meg a legtöbben egy nap alatt a koronavírusban.

Kiemelt kép: A nápolyi San Paolo Stadiont fertőtlenítik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen. (MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik