Nagyvilág

Franco tábornok családja beperli a spanyol államot

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult Francisco Franco tábornok (1892-1975) családja, mivel szerintük a spanyol kormány jogtalanul helyeztette át a diktátor sírhelyét – közölte a hozzátartozókat képviselő Hernández-Canut ügyvédi iroda csütörtökön.

A Madrid közeli Elesettek Völgyének bazilikájából tavaly október 24-én exhumálták a földi maradványokat őrző koporsót, és még aznap újratemették Mingorrubio temetőjében, ahol a diktátor feleségének sírja is található.

A kormány valójában kisajátította Francisco Franco holttestét,

olvasható a közleményben, amely hangsúlyozta: megsértették a családtagok azon jogát, hogy dönthessenek arról, hol temetik el szeretteiket, a kormány „önkényesen” határozta meg az új sírhelyet a család kifejezett akaratával szemben. Franco unokái ugyanis a spanyol főváros központjában fekvő, turistalátványosságnak számító Almudena katedrálisban szerették volna újratemetni a tábornokot. A spanyol kormány ezt azonban elutasította arra hivatkozva, hogy az exhumálás célja épp az, hogy a diktátor sírja ne lehessen zarándokhely.

A család kifogásai közt felhozta, hogy nincs szabad hozzáférése a Franco házaspár kriptájához, mivel a mingorrubioi temető állami tulajdon, ezért csak külön engedéllyel látogathatják a családi panteont. A közlemény szerint a kormány döntése, amelyet a spanyol parlament megszavazott és a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság is megerősített, ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, egyebek mellett sérti a magán- valamint a családi élethez való jogot, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, továbbá a tisztességes eljáráshoz való jogot is.

A Franco család bírósági kereseteit, amellyel igyekezett megakadályozni az exhumálást, elutasították Spanyolországban, ezért a hozzátartozók már korábban bejelentették, hogy nemzetközi szinten keresnek jogorvoslatot – írja az MTI.

Exhumálhatják Franco tábornokot, akitől még az SS-vezére is elborzadt
A diktátornak azonban máig vannak hívei Spanyolországban, a szocialista kormány terve így megosztó.

A dél-európai országban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Később Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek. A köztársaságpárti áldozatok leszármazottai évek óta küzdenek azért, hogy szeretteiket exhumáltathassák az Elesettek Völgyéből.

Kiemelt képünkön a Franco család kriptája Mingorrubio temetőjében. Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.