Nagyvilág

Történelmi nap: elkezdődött a spanyol diktátor exhumálása

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco tábornok exhumálása egy Madrid melletti bazilikában. A napot a spanyol sajtó történelmiként jellemzi – számol be az MTI.

A bazilika padlójába süllyesztett kriptát 44 év után nyitják fel újra. Ehhez el kell mozdítani a több mint 1500 kilogramm súlyú gránit fedőlapot. Az exhumálás menetéről előzetesen közreadott tájékoztatás szerint a kiemelt fakoporsót nem nyitják fel. Ha rossz állapota miatt ki kell cserélni, akkor a diktátor földi maradványait őrző második, cinkkoporsót érintetlenül helyezik át egy új fakoporsóba.

A nyilvánosság kizárásával zajló eseményen a Franco család huszonkét tagja jelent meg, a spanyol államot Dolores Delgado igazságügyi miniszter képviseli. A bazilikából a halottaskocsihoz hozzátartozók viszik majd vállukon a koporsót. A diktátor földi maradványait a spanyol légierő helikopterével szállítják el a légvonalban 34 kilométerre található Mingorrubio temetőjébe, ahol zártkörű misét tartanak, mielőtt a családi panteonban felesége mellé temetik Francót.

A munkálatok teljes költsége meghaladja a 63 ezer eurót (19,8 millió forint), amelynek jelentős részét az új sírhely kialakítása, a sírbolt biztonságának megerősítése teszi ki. A hatóságok nem adtak engedélyt arra, hogy megemlékezést, demonstrációt tartsanak a mingorrubioi temetőnél, noha azt két civil szervezet is kérelmezte. Az exhumálást kezdeményező ügyvezető spanyol szocialista kormány szerint a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan nyilvános mauzóleumban, ahol méltathatják személyét.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek.

Kiemelt kép: EPA/EFE/Fernando Villar

Ajánlott videó

Olvasói sztorik