Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: a NASA kutatóját is meglepte a kínai légszennyezettség változása

A NASA olyan műholdfelvételeket tett közzé, amelyek a Kínában tapasztalható légszennyezettség drasztikus visszaesését mutatják. Az Amerikai Űrügynökség szerint ez részben a koronavírussal áll összefüggésben — számolt be a Sky News.

A képek tanúsága szerint a koronavírus kitörését követő gazdasági lassulással párhuzamosan jelentősen csökkent az autók, az ipari létesítmények és az erőművek által kibocsátott nitrogén-dioxid mennyisége.

A koronavírus a közép-kínai Vuhanból indult, a várost január 23-a óta tartják lezárva: a lakosságnak otthon kell maradnia, a vállakozások nem nyithatnak ki. A NASA felvételei alapján a nitrogén-dioxid mennyiségének csökkenése először Vuhan közelében volt tapasztalható, majd a jelenség az egész országra kiterjedt. Vuhan lezárása a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű beavatkozása volt.

Fotó: NASA, Sky News

Fei Liu, a NASA légiközlekedés-kutatója szerint még sohasem látott ilyen széleskörű, drámai visszaesést, amelyet valamilyen esemény generált volna. Emlékeztetett, hogy a 2008-as gazdasági világválság hatására több országban is visszaesett a nitrogén-dioxid kibocsátása, de akkor fokozatos jelenségről volt szó. A 2008-as pekingi olimpia időszakában szintén csökkenést figyeltek meg a főváros környékén, azonban a játékok végeztével a szennyezés mértéke visszaállt a korábbi szintre.

A nitrogén-dioxid kibocsátásának visszaesése a kínai holdújévvel is összefüggést mutat Kínában és Ázsia több területén: a vállalkozások január utolsó hetétől február elejéig zárva tartanak, ilyen általában is megfigyelhető a károsanyag-kibocsátás visszaesésében, amely azonban az ünnep elmúltával nem csupán visszaáll az eredeti szintre, de meg is haladja azt. A kutatók szerint ugyan az ünnep most is közrejátszhatott az adatok javulásában, a mostani csökkenés azonban jelentősen túlmutat a már korábban megfigyelt ünnepi hatáson.

Fei Liu az ünnep lezárulta után nem látott emelkedést a nitrogén-dioxid mennyiségében. A NASA kutatói szerint 2020-ban a nitrogén-dioxid szinte Kína keleti és középső részén szignifikánsan (10-30 százalékkal) alacsonyabb volt, mint ami ebben az időszakban általában megfigyelhető.

Kiemelt kép: NASA/SkyNews

Ajánlott videó

Olvasói sztorik