Belföld koronavírus

Koronavírus: több kórháznak is készülnie kell

Elkülönítőt kell kialakítaniuk a fertőzésgyanús betegeknek, akiket akkor visznek majd át a Szent László kórházba, ha a mintájuk pozitív.

A Népszava birtokába került az országos tisztifőorvos utasítása, amely szerint minden erre alkalmas kórházban jövő hét elejéig elkülönítőt kell kialakítani a fertőzésgyanús betegek ellátására.
Müller Cecília döntése szerint nem csak a fővárosi Szent László kórház fogadja őket, hanem szinte minden ellátó, ha a mintájuk pozitív lesz, mentővel azonnal a Szent László kórházba viszik őket. Az elkülönítőket a fertőzőbetegeket ellátó osztályokon úgy kell kialakítani, hogy lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőztethető és egyágyas szobák legyenek.

  • Minden esetleges fertőzöttet azonnal jelenteni kell a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályának.
  • A potenciális beteget el kell különíteni, és sebészi maszkot kell ráadni.
  • A vele érintkező egészségügyi dolgozóknak védőköpenyt, kesztyűt és munkavédelmi maszkot, szemüveget kell viselniük.
  • Arról, hogy a beteg mintája eljusson a Nemzeti Népegészségügyi Központba, a kórháznak kell gondoskodnia.

A tisztifőorvos a betegeknek is előírt magatartási szabályokat.

  • Ők indokolatlanul nem hagyhatják el a kórtermet.
  • Látogatóik számát minimalizálni kell, az elkülönítőbe ők is csak védőöltözetben léphetnek be.
  • A védőeszközöket a kórháznak kell biztosítania.

A Népszava különösnek tartja, hogy egy elkülönített, koronavírus-gyanús beteg látogatható, hiszen jelenleg a karanténban lévőkhöz sem engedik be hozzátartozókat. A lap úgy tudja: a főigazgatók külön utasításban rendelték el, miként tegyenek eleget a hatóság elvárásainak. Olyan csoportokat hoztak létre, amelyeknek 24 órában elérhetőknek kell lenniük. Rendelkeztek arról, hogy szerezzenek be megfelelő mennyiségű védőruházatot különösen a sürgősségi és a fertőző osztályon dolgozóknak. Az elkülönített részlegen a nap 24 órájában biztosítani kell elég orvost, ápolót, ha másként nem megy, más osztályokról átcsoportosítva.

Kiemelt kép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik