Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: 30-40 magyarral a fedélzetén vesztegzár alá helyeztek egy mexikói turistahajót

Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.

Szijjártó Péter közölte: a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll.

Azt mondta, hogy a tengerjárón ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, az első jelentések szerint azonban ennek nincs köze az új koronavírushoz.

A Meraviglia nevű hajó csütörtökön köthetett ki a mexikói Cozumel-szigeten, fedélzetén mintegy 6000 emberrel. A hajótól korábban Jamaica és a Kajmán-szigetek is megtagadta a kikötési engedélyt a koronavírus-fertőzéstől tartva.

A vesztegzár alá helyezett hajó. Fotó: JOSE CASTILLO / AFP)

A fedélzetén lévőkön orvosok egészségügyi vizsgálatokat végeznek, hogy kizárhassák a Covid-19 okozta megbetegedést.

Szijjártó Péter ezenfelül öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról számolt be, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett pedig Olaszországban és Németországban tartózkodik.

A 24.hu a vesztegzár alá helyezett hajón tartózkodó egyik magyar hozzátartozójától úgy tudja, a fedélzeten lévők azt az ígéretet kapták, hogy helyi idő szerint este elhagyhatják a járművet. Információink szerint beigazolódott, hogy nem koronavírusosok, hanem influenzások a gyanús betegek, ezért nem is vizsgálnak át mindenkit a hajón.

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb cikkeinket ide kattintva találja.

Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
A miniszterelnök szerint az ország fel van készülve a koronavírus felbukkanására. És még Soros György is előkerült.

Kiemelt kép: JOSE CASTILLO / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik