Nagyvilág koronavírus

„Azt gondoltuk, ilyen csak a filmekben történik” – mondja a lezárt olasz városban élő férfi

Hétfő délutánra hétre nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban, ahol péntek óta már több mint kétszáz megbetegedést regisztráltak. A fertőzés két gócpontja az észak-olaszországi Lombardia és Veneto tartományban található, ezek a területek vesztegzár alá kerültek. A 24.hu elért egy olyan olasz férfit, aki 15 ezer lakosú lombardiai Codognóban él – olasz virológusok szerint a vírus a város kórházából terjedhetett szét.

Luca éppen a Facebook előtt ült otthon, amikor a hírfolyamában azt látta, hogy a lakóhelyén többen megfertőződtek koronavírussal. Péntek délután a hatóság értesítette is az ott élőket, hogy a települést lezárták. Lucát kutyasétáltatás közben értük el, neki tehát nem kell karanténban lennie, mivel nem betegedett meg, kimehet az utcára, de elmondta: mindenkinek azt javasolják, hogy ne álljon meg útközben beszélgetni, a maszk használata pedig erősen ajánlott.

Luca pánikot nem tapasztalt, szerinte mindenki fegyelmezetten viselkedik a városban. Az első hírek hallatán persze mindenkinek összeszorult a gyomra,

a reakciónk az volt, hogy ilyen csak a filmekben történik.

Fotó: Miguel Medina / AFP

Elmondta, hogy a hatóságok korrektül tájékoztatják őket, SMS-eket is kapnak az aktuális helyzetről. A rendőrség folyamatosan felügyeli, hogy senki ne hagyja el a várost, és senki ne is mehessen be oda. Akik a vesztegzár miatt nem tudnak dolgozni, azokat az állam úgy kezeli, mintha betegszabadságon lennének.

Egy Milánóban dolgozó magyarral is beszéltünk. Letícia azt mondta, az iskolák és a mozik is zárva vannak, este pedig koncertek, előadások maradnak el a készültség miatt. Ettől függetlenül az emberek dolgoznak, jár a tömegközlekedés, és turisták is sétálgatnak az utcákon. Habár a helyzetet ő is súlyosnak látja, nem pánikol, és ezt látja a milánóiak nagy részén is. A tájékoztatást megfelelőnek tartja, gyakran kapnak például információkat arról, hogyan kerülhetik el a vírust. Azt javasolják az embereknek, hogy 3 méteres távolságból beszélgessenek egymással, gyakran mossanak kezet és a könyökhajlatukba tüsszentsenek.

Bolognában tartózkodó kollégánk délelőtt még azt mondta, ha nem olvasná a híreket, nem gondolná, hogy a várostól 200 kilométerre ilyen komoly készültség van a vírus miatt. Az emberek maszk nélkül jönnek-mennek az utcán, tele vannak a kávézók, az éttermek.

Fotó: 24.hu

Délután viszont bementek egy szupermarketbe, ahol szombaton és vasárnap alig voltak, most viszont telepakolt bevasalókocsikat toltak maguk előtt a bolognaiak, hosszú sorok álltak a pénztárak előtt is. Leginkább tartós élelmiszereket és karton ásványvizet vásárolnak az emberek.

Üres polcok, üres utcák - karantén alatt Észak-Olaszország
Már több halottja van a koronavírusjárványnak Olaszországban.

Egy név nélkül nyilatkozó, évek óta a venetói Veronában élő magyar nő azt mondta a 24.hu-nak, hogy csak a bevásárlóközpontokat rohanták meg az emberek, ahol az emberek gyakran vasárnap vásárolnak, Verona kisebb boltjaiban nem volt ilyen roham. Hétfő délután körbesétálva a városban azt látta, hogy „minden nyitva van: üzletek, bárok, éttermek, élelmiszerboltok.” Az emberek is higgadtak, „szinte senkin nem láttam meg csak maszkot sem”. A hétfői nap persze más, a hétvégére érkező turisták zöme hazament, kevesebben vannak a városban, mint vasárnap. Ezen kívül iskolai szünet is van. Természetesen nem mindenki nyugodt, olvasónk így írt egy Garda-tó melletti kisvárosban élő ismerőséről:

Az 52 éves barátnőm, aki Sirmionéban lakik, tegnap 400 euróért vásárolt élelmiszert, és azt mondta, nem akar senkivel sem találkozni, csak ha majd vége lesz ennek az egésznek… Azt mondta, hogy majd májusban találkozunk. Sajnos vannak ilyen fura esetek is, mint a barátnőm, mert akkora parát dobtak itt ránk is.

Egy 70 éves ismerőse viszont nevetve mesélte, hogy ő is látta, hogy néhány ember úgy vásárol a szupermarketekben, mintha kitörne a világháború. Olvasónk olasz élettársáról azt írta, „tegnap több kollégájával találkozott itt Venetóban, senki nem foglalkozik ezzel a vírussal, mindenki teszi a dolgát, az élet nem áll meg.” Végül hozzátette, azért a minimális óvatosság náluk is megvan: „Nagyobb társaságba, moziba, étterembe most mi sem megyünk, mi is elővigyázatosak vagyunk.”

Kiemelt kép: Miguel MEDINA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik