“Már nemcsak egy járvány (epidémia) ellen harcolunk, hanem egy infodémia ellen is. Az álhírek gyorsabban és könnyebben terjednek, mint ez a vírus, és ugyanolyan veszélyesek
– panaszolja az új internetes oldalon Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.
A mítoszromboló oldalon az Egészségügyi Világszervezet pontokba szedve, közérthető nyelven foglalkozik a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel. A válaszokból kiderül például, hogy a mostani járvány eddigi szakaszában nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagyma megvédene a fertőzéstől – bár egészséges és antimikrobiális hatású ételről van szó – , és arra sincs, hogy házi kedvenceink, a kutyák és a macskák, megfertőződhetnek a kórral, mindazonáltal ajánlatos az alapos kézmosás az állatokkal való érintkezés után.
A kézszárítók nem ölik meg a koronavírust, viszont védekezésképpen ajánlatos gyakran kezet mosni és utána a kezünket szárazra törölni például papírtörülközővel. A WHO nem tanácsolja az UV-sugarak használatát, mert bőrirritációt okozhat, és a bőr alkohollal vagy klórral való bekenése sem segít, ha már a szervezetben van a kórokozó. Nem pusztítja el a koronavírust a szezámolaj sem – számol le egy további mítosszal a világszervezet.
Vannak olyan kémiai fertőtlenítőszerek, amelyek képesek elpusztítani a vírust a felületeken, ilyenek a fehérítő- vagy klóralapú fertőtlenítők, egyes oldószerek, a 75 százalékos etanol, a perecetsav és a kloroform. Ezeket lehet használni tárgyak felületének fertőtlenítésére, de nem szabad a bőrre kerülniük.
Az antibiotikumok és a tüdőgyulladás ellen használt oltóanyagok nem nyújtanak védelmet a koronavírussal szemben, mert csak a baktériumokkal szemben hatásosak, a COVID-19 ellen külön ellenszer szükséges, amelynek kifejlesztésén már dolgoznak, “és ezeket az erőfeszítéseket a WHO is támogatja”.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint veszélytelen a Kínából érkező levelek vagy csomagok átvétele, mert korábbi vizsgálatokból már tudható, hogy a vírusok nem sokáig maradnak életben ezek felületén.
Kiemelt kép: MARCO SABADIN / AFP