Nagyvilág

A Felvidéken nem kell Raffay, Takaró tanítása

Többen aggályosnak tartják, hogy kirekesztő, antiszemita, revizionista előadók bővítenék a diákok ismereteit.

A Rákóczi Szövetség alternatív történelemórákat szervez a Kárpát-medence ifjúsági szervezeteinek a nemzeti összetartozás éve alkalmából. A szlovákiai magyar értelmiségiek és szervezetek  kifogásolják egyes előadók személyét – írja a pozsonyi Új Szó.
A múlt héten kiküldött felhívás szerint a magyar Országgyűlés 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, ezért a Rákóczi Szövetség szervezésében

 a korszakkal foglalkozó történészek vállalják, hogy egy-egy alkalommal ellátogatnak valamelyik Kárpát-medencei iskolába, helyi szervezethez, és ott előadást tartanak.

A szövetség Babucs Zoltánt, Raffay Ernőt, Köő Artúrt, Szerencsés Károlyt és Takaró Mihályt kérte fel. Közülük a magyar értelmiségiek és intézményvezetők különösen Raffayt és Takarót kifogásolják.

Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója azt mondta, elismeri a Rákóczi Szövetség tevékenységét, senki nem vitatja a Felvidéken magyarként, hogy Trianon a magyarság legnagyobb tragédiája, de az illúzió, ha valaki abban hisz, ezen változtatni lehet.

Ezért tartom rossz ötletnek például Raffay Ernőt meghívni előadni. Ő az a történész, aki egykori hadügyminiszteri államtitkárként nyíltan vállja, hogy a határok könnyen megváltoztathatóak, ehhez össze kell fogni az oroszokkal.

Trianoni határrevíziót vizionál Raffay Ernő
A történész szerint Erdély nem veszett el, erős hadsereg, okos diplomácia és egy nagyhatalom kell.

Az igazgató Takaró Mihályt elsősorban az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásában vállalt szerepe miatt tartja kifogásolhatónak, és azt mondja, nem tudja elfogadni, hogy

valaki idejön mérgezni a légkört, aztán hazamegy,

ők pedig magyarázkodhatnak.

Kurzuslovagok, sarlatánok…

Simon Attila, a Történelemtanárok Társulásának elnöke azt mondta, természetesnek tartja a vélemények sokszínűségét, de az nem írhatja felül a tudományosság alapelveit:

Nem tudom elfogadni, hogy az iskoláink magukat tudósembernek kiadó kurzuslovagok és sarlatánok játszóterévé váljanak. Van pár dolog, ami nem való az iskolába. Az első ilyen a tudománytalan, a történettudomány esetében a hiteles forrásokra nem támaszkodó vagy azoknak ellentmondó koncepciók, összeesküvés-elméletek stb. terjesztése. A másik pedig a kirekesztő, intoleráns, vagy antiszemita nézetek propagálása.

A Rákóczi Szövetség sokat tett a felvidéki magyar iskolákért, de ez a program nem használ, mert

a politikai propaganda, az összeesküvés-elméletek és a sarlatánság nem lehetnek alternatívái a valós tényanyagra épülő tudományosságnak.

Reméli, ezt kollégái, az iskolaigazgatók és a szülők is tudják, és nemet mondanak a programra.

A szlovákiai valóságba nem fér bele

A Bázis irodalmi és művészeti egyesület vezetői főleg Takaró személyét tartották elfogadhatatlannak. Németh Zoltán szerint a magyarországi valóság jellemzője, hogy a szakma nem is tartja  számon, elhatárolódik tőle, az Orbán-kormány mégis többször is díjazta munkásságát. Emlékeztetett rá, hogy 2019-ben Takaró a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége meghívására Komáromban arról beszélt, hogy Esterházy Péter kultúraromboló, tehát nem kell tanítani.

Takaró Mihály: Esterházy kultúraromboló, tehát nem kell tanítani
Az irodalomtörténész egy előadáson arról is beszélt, hogy azok a szülők, akiknek kivándoroltak a gyerekei, valamit elrontottak.

N. Tóth Anikó aggályosnak nevezte, hogy a szövetség kirekesztő, antiszemita, revizionizmust közvetítő előadókkal bővítené a középiskolások és tanáraik ismereteit.

A szélsőséges nézeteknek kortárs viszonylatban is nagymértékben kitett érzékeny fiatal generáció könnyen manipuláció áldozata lehet. Tanárként semmiképpen nem támogatnám, hogy diákjaim azt a Takaró Mihályt hallgassák, aki nem esztétikai, hanem ideológiai alapon hajt végre erőszakos kánonátrendezést a magyar irodalomban, aki magánkánonját politikai hátszéllel »nemzeti« érvényre kényszeríti. Íróként és a Bázis irodalmi egyesület képviselőjeként elfogadhatatlannak tartom a kortárs magyar irodalom – nemzetközi viszonylatban is megméretett – fontos műveire, szerzőire tett becsmérlő megjegyzéseit.

Abban bízik, az alternatív történelemórák iránt nem lesz nagy érdeklődés. A lapot a szövetség arról tájékoztatta, hogy tavaly decemberben fogalmazódott meg az igény az alternatív történelemórákra, és az előadókat maguk a tanárok kérték.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezeket az előadókat minden iskolának hívnia kell, sőt azt sem jelenti, hogy csak őket lehet meghívni.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik