Nagyvilág koronavírus

Itt a megdöbbentő igazság a denevérlevest evő kínaiakról

A koronavírus-pánik tüzére jócskán öntöttek olajat azok a közösségi médiában terjedő képek és videók, amelyeken a kínaiak a külföldiek számára meghökkentő étkezési szokásaival hozták összefüggésbe a megbetegedést. A France24 Observers utánajárt, hogy a netes pánik mára ikonikussá vált, denevérlevest fogyasztó kínaiakat ábrázoló képei pontosan hol, milyen körülmények között készülhettek.

Az első, ezrek által megosztott videón egy ázsiai hölgy eszik egy gyümölcsdenevérből készült ételt:

A fent is linkelt videó leírásában is egyértelműen összefüggésbe hozzák a koronavírust az éjszakai állat fogyasztásával. A több mint 40 ezer megtekintésnél járó, január 23-án feltöltött videón egy kínai nő kezébe vesz egy ételként felszolgált denevért, széttöri azt, majd egy barátjával elfogyasztja azt. A videót számos más csatornára, a Twitterre és a Facebookra is feltöltötték, több százezer ember nézhette meg, a kommentek között pedig megszámlálhatatlanul sok az elítélő, gyűlölködő megszólalás. Volt, aki egyenesen azt állította, hogy:

Megérdemelték a koronavírust!

A France24 Oberservers azonban kinyomozta, hogy az esetnek nincs köze a koronavírus kitöréséhez, hiszen a felvétel még csak nem is Kínában, hanem Palaun készült. A felvételen egy ismert kínai influenszer, Weng Mengyun szerepel, aki a Weibo nevű kínai közösségimédia-felületen bocsánatot kért azoktól, akiket felzaklattak a látottak és kifejtette: sajnálja, hogy nem figyelmeztette nézőit, hogy a denevérhús fogyasztása egészségügyi kockázatokkal járhat. Ugyanakkor arról is írt, hogy mélységesen felháborítja, hogy a videót összekötötték a koronavírussal: az utazási műsorokban is gyakran feltűnő influencer 2016-ban vette fel étkezését, a videót pedig 2016-ban vagy 2017-ben töltötte fel az internetre, tehát jóval a koronavírus megjelenése előtt.

Egy másik videóban szintén egy nő látható, aki állítólag a vuhani egyetemen eszik denevérlevest:

Ezt a videót is felkapta a média, még a DailyMail és a Russia Today is beszámolt róla, mindkét lap arról írt, hogy tudósok szerint a koronavírus a denevérektől származhat.

Valójában semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a denevérek hordoznák a vírust.

Ez a videó is megjárt a Facebookot és a Twittert is, aok kommentelő egyenesen odáig jutott, hogy a kínaiak gyakran esznek nyers denevérhúst. Ami pedig egyértelműen hazugság. A felvétel még olyan mértékadónak tartott klapok is felkapták, mint a Vice francia mutációja, amely egyik kapcsolódó cikkének azt a címet adta, hogy:

A denevérleves felelős a koronavírusért

A France 24 Observers megtalálta a TikTok kínai változatát használó személy profilját. A felhasználó az összes posztját törölte, de annyit közölt a kíváncsiskodókkal és a gyűlölködőkkel, hogy a felvétel tavaly nyáron készült. Úgy tűnik, hogy a videót valóban a vuhani egyetem egyik hallgatója készítette, de hogy pontosan milyen körülmények között, azt nem lehet igazolni.

Talán még ezeknél a posztoknál is nagyobb karriert futott be az videó, amelyen egy tál denevérleves látható egészen közelről:

Csak a Twitteren négyezer megosztásnál jár a videó, amely több, a denevérek elfogyasztásával foglalkozó montázsba is belefűztek. Az igazság azonban az, hogy ez a felvétel valószínűleg szintén Palaun készült. Az újságírók a fent említett palaui étterem menedzserének is megmutatták a felvételt, aki felismerte az asztalt és az étkészletet is. A France24 Observers újságírói egy kínai keresőt használva számtalan denevérből készült ételt ábrázoló képet találtak, mindegyik felvételen hasonló asztal és étkészlet látható, így valószínűleg a képek többsége a palaui Seefood House étteremben készült.

Szintén Palaun készült az a videó is, amelyen egy férfit mutatnak be, aki életében először eszik denevérhúst:

Mégis hogy néz ki egy piac ott, ahonnan a koronavírus származik?
A kínai Vuhanból induló koronavírus nagy valószínűséggel a helyi piacról származik, és a denevérek tehetnek az egészről. De pontosan mit lehet kapni a wet marketeken, és miért akar bárki ilyen körülmények között vásárolni?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik