Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: rendőrök próbálták elhallgattatni a kollégáit új vírusra figyelmeztető orvost

Január elején a kínai hatóságok még megpróbálták titokban tartani a koronavírusos fertőzéseket, így amikor a Vuhani Központi Kórház  szemészorvosa, Li Wenliang a közösségi média egyik csoportjában az új vírus veszélyeire figyelmeztette kollégáit, a rendőrség kopogtatott az ajtaján — írta meg a BBC. A hatóságok első reakcióit jól mutatja az azóta hősként ünnepelt orvos a Weibón közzétett posztja.

Wenliang tavaly decemberben hét, a SARS-hoz hasonló megbetegedésre lett figyelmes a vuhani kórházban. A betegségeket a vuhani halpiaccal kötötték össze, a betegeket karanténba helyezték. December 30-án a szakorvos a kínai közösségi média, a Weibo egyik csoportjában figyelmeztette az új fertőzésre kollégáit és arra kérte őket, hogy viseljenek védőruházatot a fertőzés elkerülése érdekében. Wenliang doktor még nem tudta, hogy az új fertőzés a koronavírus.

Négy nap múlva a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai kopogtattak ajtaján azt arra kérték, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben elismeri, hogy rémhíreket terjesztett, amivel súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

Figyelmeztetjük, ha tovább erősködik és nem hagy fel az  illegális tevékenységgelt, igazságszolgáltatás elé állíjuk, megértette?

— áll a dokumentumban, alatta pedig az orvos aláírásával tanúsította, hogy megértette a hatóság figyelmeztetését. A BBC információi szerint a Közbiztonsági Hivatal összesen nyolc ember ellen nyomozott rémhírterjesztés miatt.

Január végén az orvos a Weibón tette közzé a rémhírterjesztésről szóló dokumentumot, a hatóságok pedig bocsánatot kértek tőle, ami azonban már túl későn érkezett. Január első heteiben a kínai hatóságok még azon a nyilvános állásponton voltak, hogy a koronavírust csak a fertőzött állatokkal érintkező személyek kaphatják el. Az orvosokat senki sem figyelmeztette a veszélyekre, így különleges védőfelszerelést sem használtak.

Néhány héttel a rendőrség látogatása után a szemész zöldhályoggal kezelt egy női pácienst, akiről nem tudta, hogy megfertőződött a koronavírussal. Néhány nap múlva az orvos köhögni kezdett, magas láza lett  és kórházba került. A tüneteket a szülei is produkálták, ők is kórházba kerültek. Csak Ttz nappal később, január 20-án hirdették ki Kínában a vészhelyzetet. Az első néhány teszt, amit elvégeztek rajta, nem mutatta ki a koronavírust, január 30-án viszont koronavírussal diagnosztizálták.

Az orvos bejegyzése óriási hullámokat vetett a kínai közösségi médiában, többen hősnek nevezték, ezrével érkeztek a támogató hozzászólások.

Kiemelt kép: Weibo/BBC 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik