Nagyvilág

Korai tavaszt jósol Phil, az amerikai mormota

A mormota az Időtlen időkig című filmből lehet ismerős.

Ami Magyarországon a medve, az a Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ben élő Phil. A kisvárosban minden évben február 2-án, pirkadatkor tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel. A német eredetű turistacsalogató szertartást a Pittsburghtől 105 kilométerre észak-keletre fekvő városka Gobbler’s Knob nevű dombocskáján tartják, rendszerint hatalmas tömeg előtt.

A keménykalapot viselő közvetítő idén az állat nevében kijelentette, hogy „a tavasz korai lesz, és ez tuti”. A babona szerint, ha egy téli álmot alvó állat február 2-án – Gyertyaszentelő Boldogasszony napján –meglátja az árnyékát, a tél további hat hétig tart majd. Ha nem látja meg, hamarabb jön a tavasz. Phil fontos szerepet kapott az Idétlen időkig (Groundhog Day) című filmben is, mely egy soha véget nem érő február 2-án játszódik Punxsutawney-ben, és amely a világ minden táján ismertté tette a mormota-ceremóniát.

Időtlen remekmű az Idétlen időkig?
A magyar címe alapján a Groundhog Day egy súlytalan buta vígjátéknak tűnhet, pedig komoly hatást gyakorolt a világra.

A mormotának, aki a rajongók szerint örökéletű, ez volt a 134. időjárás-előrejelzése 1887 óta. Több mint 100 alkalommal jósolt hosszú telet, és csak mintegy húsz alkalommal korai tavaszt, így az idei prognózis a ritkák közé tartozik, írja az MTI.

Fotó: Jeff Swensen/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik