Nagyvilág

150 klímaaktivista tört be egy német szénerőműbe

120-150 fő klímaaktivista foglalta el a Datteln 4 nevű, Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában található faszenes erőművet. A Welt információi szerint a klímavédők előre bejelentették, hogy lesz egy „nagy akciójuk”, erre gondolhattak.

A tüntetők egy betört kapun át jutottak be az erőmű területére. A Twitteren már több kép is kering az akcióról:

A környezetvédők a szénerőművek bezárásért küzdenek. Twitter-posztjukban arról írnak, hogy ha az emberiség nem hagy fel azonnal a fosszilis energiahordozók használatával, hamarosan 4-6 fokkal melegebb világban kell élnünk. Szerintük a Datteln 4 a klímavédelem egyik koporsószöge.

A Datteln 4 az utolsó olyan új német erőmű, amely széntüzelést alkalmaz. A német közvéleményben jelentős felháborodást  keltett, hogy a kormány engedélyezte az Uniper nevű energiavállalatnak az erőmű üzembe helyezését, amely jelenleg is építés alatt áll.

Luisa Neubauer, a Fridays for Future nevű nemzetközi klmívédő szervezet németországi csoportjának legismertebb arca szintén a Twitteren közvetíti az eseményeket.

Az Ende Gelände aktivistái tavaly novemberben a Brandenburg tartománybeli Jänschwalde és Welzow-Süd külszíni bányáinak területére hatoltak be, illetve a szomszédos Szászországban a United Schleenhain lignitbánya területére törtek be a 444.hu cikke szerint.

Kiemelt kép: Ende Gelände/Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik