Nagyvilág

Egy orosz műhold rátapadt egy amerikai kémműholdra

Érdekes dolgokat művel a Kosmos 2542 orosz űrszonda: a más szondák megfigyelésére felküldött műhold szinkronizálta pályáját egy amerikai kémműholddal, amire korábban még nem volt példa – írja a The Verge.

A Kosmos 2542 tavaly november óta kering a Föld körül, a feladata alapvetően az, hogy a többi műholdat szemmel tartsa. Néhányszor találkozik a keringési pályája több űreszközzel, többek között a szóban forgó amerikai műholddal is, de olyan még nem volt, hogy ennyire kellemetlenül közel tapadt volna valamelyikre.

Illusztráció: iStock

Az amerikai műhold már 2013 óta az űrben kering, a Nemzeti Felderítő Hivatal küldte fel azért, hogy megfigyelő műveletekben vegyen részt. Az USA 245 egyébként egy olyan űrrepülőgép fedélzetén van, amin több másik műhold is helyet kapott, így még az is lehet, hogy az oroszokat valamelyik másik eszköz érdekli.

Egyelőre a két műhold nincs annyira közel egymáshoz, hogy komoly problémáról lehessen beszélni, de amatőr műholdmegfigyelők már arról beszélnek, hogy az orosz szatellit meg akarja semmisíteni az amerikait. Már két hete folyamatosan a látómezejében van, és nem tér el a pályájáról.

A jelenségre Michael Thompson, a Purdue Egyetem műholdakra és asztrodinamikára specializálódott tanársegéde hívta fel a figyelmet Twitteren, ahol leírta, hogy valószínűleg a kémműholdat figyeli meg a Kosmos 2542, mivel az oroszok be is jelentették, hogy azért küldik fel, hogy ezt tegye – csakhogy akkor még

mindenki azt gondolta, hogy a saját műholdjaikra értették. 

Az NRO egyelőre nem tudja, mit akarnak az oroszok a manőverrel, de a legvalószínűbb eshetőség az, hogy egyszerűen megfigyelik, mit csinál az amerikai műhold – ahogy azt, ha egy kicsit ködösen is, de előre bejelentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik