Nagyvilág

Már világszerte körözik a budapesti vizes vb gazdasági igazgatóját

December közepén előbb két európai, majd pár napra rá két nemzetközi elfogatóparancsot is közzétettek a budapesti vizes vb gazdasági igazgatója, Balogh Sándor ellen. A G7 cikke szerint utóbbiak azonban 2020 első napjaiban egyik pillanatról a másikra lekerültek a police.hu-ról, ez mégsem jelenti azt, hogy Balogh Sándort elfogták volna.

Ahogyan korábban a Szabad Pécs cikke alapján beszámoltunk róla, Balogh lényegében leplezetlenül alakított ki egy olyan céghálót, amelynek vállalatai összesen több milliárd forint adótartozást halmoztak fel az elmúlt évtizedekben. Mint írják, hiába épített fel egy bonyolult, nehezen átlátható cégbirodalmat, azzal egyáltalán nem foglalkozott, hogy ezt ne lehessen hozzá kötni. Az első, Magyarországra vonatkozó körözést a NAV Észak-Magyarországi Bűnügyi Igazgatósága rendelte el, a másodikat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Balogh egyébként a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Bártfai-Máger Andrea volt férje. Korábban a G7 írta meg, hogy Bártfai-Mager rózsadombi lakására mintegy 60 cég volt bejegyezve a 2010-es években, amelyek több százmillió forinttal károsították meg az államot. Mindegyik volt férjéhez kötődött. A cégbirodalom egy jelentős része Bártfai-Mager rózsadombi házában működött. A miniszter már a 2000-es években is komoly állami pozíciókban dolgozott, 2011 és 2016 között az MNB Monetáris tanácsának tagja volt.A cégháló vállalatai összesen több milliárd forint adótartozást halmoztak fel az elmúlt évtizedekben. Ezzel párhuzamosan Balogh számos állami támogatást szerzett meg, és komoly állami pozíciókhoz jutott

A G7 friss cikke szerint a nemzetközi elfogatóparancs esetén kevésbé automatikus a körözött személyek átadása, mint az európai elfogatóparancsok esetében. A lap úgy tudja, hogy Balogh rendszeresen járt Dubajban, több ismerője az elfogatóparancs megjelenését követően is azt feltételezte, hogy ott lehet. Ha pedig esetleg jelenleg is Dubajban van, érdekes helyzet állhat elő, ugyanis Magyarországnak nincsen kétoldalú kiadatási megállapodása az Egyesült Arab Emírségekkel. A lap ennek kapcsán rámutat:

ha tényleg Dubajban kötött ki Balogh Sándor, akkor onnan csak egyedi megállapodással kérhetik a kiadatását a magyar hatóságok.Egészen pontosan az igazságügyi miniszter, a vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis ez az ő hatásköre. Azaz előfordulhat, hogy Varga Judit egy kollégája ex-férjének kiadatását lesz kénytelen kérvényezni. 

Hozzáteszik: épp ezért érdekes, hogy miért tűnt el a police.hu oldaláról is a két nemzetközi elfogatóparancs. A jogszabály szerint azt több esetben is vissza kell vonni, például akkor, ha az igazságügyi miniszter nem terjeszti elő a kiadatási kérelmet.Az ügyre rákérdeztek az Országos Rendőr-Főkapitányságnál, amelynek kommunikációs osztályáról azt a választ kapták, hogy az elfogatóparancsok továbbra is érvényben vannak, és csak adminisztratív okok miatt nem látszanak jelenleg a honlapon. További részleteket itt olvashat.

Balogh Sándorral tavaly februárban interjút készítettünk:

Balogh Sándor: Javaslom Hosszú Katinkának a szinkronúszást
Interjú a Magyar Szinkronúszó Szövetség lemondott elnökével.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik