Nagyvilág

Elköltözött a két Srí Lanka-i pék az erdélyi községből, ahol migránspánik tört ki

Hétfőn számoltunk be arról, hogy feszült a hangulat a Hargita megyei Gyergyóditróban, miután elterjedt a hír, hogy migránsokat telepítettek a községbe. Az indulatok először a Facebookon szabadultak el, miután két Srí Lanka-i pékmestert alkalmaztak a településen a munkaerőhiány miatt.

Hiába mondta a pékség tulajdonosa, hogy a két férfi nem akar letelepedni, család nélkül érkeztek, és minden iratuk rendben van, a helyiek egy része már népszavazás kiírásáról próbálná meggyőzni a szerdai tanácsülésen a település vezetőit, írja a Maszol.ro. Puskás Elemér, a község polgármestere a lapnak megerősítette: számítanak arra, hogy a szerdai ülésen meg fognak jelenni a vendégmunkások alkalmazása ellen tiltakozók. „Az egyebek napirendi pontban lehetőségük lesz elmondani a véleményüket az ügyről” – mondta. A polgármester korábban azt nyilatkozta a portálnak: sajnálatosnak tartja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”.

A lap ugyanakkor azt írja, az Erdélyi Magyar Televízió is forgatott Gyergyóditróban az ügy kirobbanását követően, és a riportból kiderült, hogy a Srí Lanka-i munkavállalók a napokban a közhangulat miatt, illetve az őket ért fenyegetések hatására néhány nap után feladták gyergyóditrói bérelt lakásukat, és a közeli Gyergyószárhegyen vettek ki szállást, de a riport szerint ott sem maradhatnak sokáig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik