Nagyvilág

Hat órát sétáltak az űrbe, csúcsot döntöttek

Több mint hatórás sikeres űrsétát hajtott végre szombaton a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautája – írja az MTI. A küldetés során megszüntették a szivárgást a sötét anyag és antianyag után kutató alfa-mágneses spektrométer egyik hűtőcsövén.

Andrew Morgan amerikai és Luca Parmitano olasz űrhajós azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja meg az ISS-re 2011-ben feljuttatott spektrométer hűtőcsöveit. Parmitano azonnal megtalálta a szivárgást a nyolc vezeték egyikében, és második próbálkozásra sikerült is megszüntetnie azt. Az első kísérlet után egy órát kellett várnia a nyomáspróbával, de miután továbbra is szivárgott a hűtőfolyadék, még jobban meghúzta a csavarokat. Ezután felszerelték az alfa-mágneses spektrométer hővédő pajzsát. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a kétmilliárd dolláros, hét és fél tonnás sugárzásmérő a jövő héten folytathatja a kutatást a sötét anyag és az antianyag után.

A szombati űrsétával Luca Parmitano lett az Európai Űrügynökség csúcstartója a nyílt kozmoszban töltött idő tekintetében.

Kiemelt kép: A NASA által 2014. augusztus 29-én közreadott fantáziakép a NASA távoli űr kutatásához kifejlesztendő SLS hordozórakéta-rendszerének első, 70 tonnás teherbírású nehézrakétájáról. Az SLS nehézrakétákat többek között a Mars-utazáshoz fogják felhasználni. Az első változat kísérleti felbocsátása a tervek szerint 2018 novemberéig várható. (MTI/EPA/NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik