Nagyvilág koronavírus

Terjed a koronavírus, 25-re nőtt az áldozatok száma

A koronavírussal fertőzöttek száma 830-ra, a halálos eseteké pedig 25-re emelkedett Kínában – jelentette be a kínai országos egészségügyi hivatal pénteken.

Az előző mérleg még 18 halálos esetről szólt, a fertőzöttek számát akkor Kína-szerte 634-re tették.

Az egészségügyi hatóságok azt is közölték, hogy további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

A második amerikai beteg

Mindeközben az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön késő este.

A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba.

A kelet-texasi Brazos megye egészségügyi hatóságai közleményben tudatták: az orvosok rögtön azonosították a páciensnél jelentkező tüneteket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi vélhetően koronavírussal fertőzött.

Az illetőt azonnal karanténba helyezték, és tartanak a gyanút igazoló vizsgálatok.

Fotó: MTI/AP/Hszinhua

Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást. A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

A férfi a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett orvosi ellenőrzések előtt érkezett vissza a kínai Vuhan városából, ahol a járványszerű megbetegedés kitört.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában – New Yorkban, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban, Chicagóban – bevezették a Vuhanból érkezők szigorú repülőtéri egészségügyi szűrését. De már elkezdték az általában Kínából beutazók alapos vizsgálatát is.

Globális vészhelyzetet hirdethet a WHO az új vírus miatt
Január 22-én ült össze az Egészségügyi Világszervezet vészbizottsága.

Japánban is van új fertőzéses eset

Fejlemény még, hogy a japán egészségügyi minisztérium a koronavírusos fertőzés második esetét hozta nyilvánosságra pénteken.

A kór jelenlétét egy 40 éves férfinál állapították meg, aki Vuhanban lakik, onnan vasárnap érkezett a szigetországba – olvasható a tárca közleményében, amely tudatja, hogy a beteget kórházban kezelik.

Legújabb hírek szerint a többi Perzsa (Arab)-öbölbeli országhoz hasonlóan csütörtökön a kuvaiti egészségügyi minisztérium is radikális megelőző intézkedések bevezetését helyezte kilátásba. Ennek értelmében a repülőtereken hőkamerákkal fogják kiszűrni a potenciális megbetegedőket, akik a vírussal fertőzött országokból érkeznek. Ezenkívül repülőtéri klinikákat és elkülönítő termeket is berendeznek – közölte a kuvaiti egészségügyi tárca.

Korábban az abu-dzabi nemzetközi repülőtér a Twitteren közölte, hogy szintén megkezdték az egészségügyi vizsgálatokat a Kínából érkezett utasoknál. A szaúd-arábiai egészségügyi tárca szerint a Kínából közvetlen, illetve közvetett járatokkal beutazóknál fognak ilyen vizsgálatot lefolytatni.

Bahrein közelebbről meg nem határozott megelőző intézkedések foganatosítását jelentette be a manámai nemzetközi repülőtéren.

Kínán, Japánon és az Egyesült Államokon kívül eddig a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről, Skóciából valamint a Kínához tartozó Hongkongból és Makaóból jelentettek megbetegedéseket. Csütörtöki hírek szerint Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus.

Hetek alatt világjárvány törhet ki a kínai vírus miatt
A SARS „kistestvéréről” van szó, kialakulása csak idő kérdése volt: cseppfertőzéssel terjed emberről emberre.

Kiemelt kép: MTI/AP/Kin Cseung

Ajánlott videó

Olvasói sztorik