Tudomány koronavírus

Globális vészhelyzetet hirdethet a WHO az új vírus miatt

Január 22-én ült össze az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészbizottsága, hogy megtárgyalja az új kínai vírus, a Vuhan-koronavírus ügyét. Ez a bizottság az, amely adott helyzetben nemzetközi figyelmet érdemlő közegészségügyi vészhelyzetet hirdethet.

A kórokozó elsőként a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban ütötte fel fejét, de azóta más városokban is megjelent. A vírus egy helyi állatpiacon fejlődött ki, és a becslések alapján már legalább ezer embert fertőzött meg. A betegség tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket produkál, a kórokozó emberről emberre terjed cseppfertőzéssel. Magáról a betegségről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Hetek alatt világjárvány törhet ki a kínai vírus miatt
A SARS „kistestvéréről” van szó, kialakulása csak idő kérdése volt: cseppfertőzéssel terjed emberről emberre.

Szerdán a WHO vészbizottsága még nem határozott a lehetséges vészhelyzet kihirdetéséről.

Mivel rendkívül komoly hatással járó döntésről van szó, a szervezetnek rengeteg adatot kell mérlegelnie.

A WHO szerint következő lépések meghatározásához további információkra lesz szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet által bevezetett, úgynevezett Disease X (X-kór) kifejezés olyan kórokozókat jelöl, amelyek világjárvány okozására alkalmasak. A szakértők olyan rendszert dolgoztak ki, mellyel azonosíthatóak az ilyen patogének.

A Disease X-szel szembeni akciótervvel számos olyan óvintézkedést tehetnek, amellyel csökkenthető a járvány terjedése. Ilyen lehet például az utazás korlátozása, a globális kutatások összehangolása, illetve az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése.

Bár a WHO egyelőre nem döntött, a vészbizottság ma folytatja ülését. A tárgyalás eredményeiről a szervezet Twitter-oldalán rendszeresen beszámol.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik