Nagyvilág

Új külügyminisztere van Észak-Koreának, az előzőről nem tudni semmit

Az országegyesítés ügyeivel foglalkozó kormánybizottság vezetője lett a külügyminiszter Ri Jong Ho helyett Észak-Koreában az állami média pénteki jelentése szerint.

Ri Szon Gvon beszédet mondott a Phenjanba akkreditált diplomáciai testületek tagjai számára rendezett csütörtöki fogadáson, és a KCNA hírügynökség erről beszámoló jelentésében külügyminiszternek nevezte őt. A fogadást a Holdújév első napja alkalmából rendezték meg, amely szombatra esik.

Hírügynökségek értesülései szerint az új miniszter a hadsereg nyugalmazott ezredese, a 2000-es évek közepétől mostanáig a két Korea közötti katonai tárgyalások egyik vezetője volt. Közel áll Kim Jong Csol volt katonatiszthez, aki a Koreai Munkapárt alelnöke, és az Egyesült Államokkal szembeni külpolitika egyik héjája.

Az AP és az AFP hírügynökség úgy jellemzi Ri Szon Gvont, mint aki kevés külpolitikai tapasztalattal rendelkezik, ezzel szemben éles nyelvű, ami utalhat arra, hogy Phenjan keményebben akar fellépni az Egyesült Államokkal szemben a nukleáris tárgyalásokon. Dél-Koreában leginkább arról híresült el, hogy egy alkalommal beolvasott dél-koreai üzletembereknek, mert nem volt elégedett a két Korea közötti gazdasági kapcsolatok fejlődésével. Dél-koreai tisztségviselők beszámolója szerint egy közös étkezésen megkérdezte az üzletembereket, hogy nem akad-e a torkukon a nenmjon nevű hagyományos koreai hideg tészta.

Ri Szon Gvon a munkapárt központi bizottságának egyik póttagja. Arról nincs értesülés, hogy mi lett Ri Jong Ho volt külügyminiszterrel – jegyezte meg az AP.

Diplomáciai források beszámoltak arról, hogy Észak-Korea a múlt hét végén tájékoztatta a phenjani külföldi nagykövetségeket Ri Jong Ho külügyminiszter leváltásáról, aki 2016 óta töltötte be a tisztséget.

A védelmi tárca élén is volt változás közben: az új miniszter Kim Dzsong Gvan lett, aki eddig a nagy építkezéseket felügyelte az országban – írta a Kyodo hírügynökség.

Az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről az Egyesült Államokkal folyó tárgyalások zsákutcába jutottak tavaly, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök februárban Hanoiban megtartott második csúcstalálkozóján nem tudtak megállapodni Phenjan leszerelési intézkedéseiről és az amerikai szankciók enyhítéséről.

Kiemelt kép: STR / KCNA VIA KNS / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik