Nagyvilág

Grabar-Kitarovic: A korrupció beágyazódott a horvát társadalomba, már az iskolában elkezdődik

Kolinda Grabar-Kitarović Horvátország elnöke erős szavakkal fogalmazta meg országa korrupciós problémáit: szerinte a horvát társadalomba beágyazódott a korrupció,  már az iksolában elkezdődik a rossz gyakorlat, ahol a dolgozatoknál csaló tanulókat hősként ünneplik — írja a Guardian. Kitarovic a választásokon maradt alul a szociáldemokrata Zoran Milanović-csal szemben.

Horvátország első női elnöke egy zágrábi  sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a korrupció átszövi a társadalmat, kezdetleges megjelenése megfigyelhető az osztálytermekben is, ahol a jól teljesítő diákokat strébernek tartják, míg a puskázókat-csalókat szinte hősként ünneplik.

Itt kezdődik a korrupció, a gyermekkorban

— magyarázta hozzátéve: a csaló gyerekek azt nézik, hogyan lehet túljárni a rendszer eszén, megkerülni a szabélyokat, ennek pedig semmi köze a politikához.

Tavaly decemberben első fokon 6 év letöltendő börtönre ítélték Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt — akinek kormányában Kitarovic miniszterként dolgozott — mivel 10 millió euró kenőpénzt fogadott el a magyar Mol Nyrt.-től, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, továbbá hogy megállapodott a Mollal arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot. Hernádi Zsolt ugyanebben a perben első fokon 2 év börtönt kapott.

Két évet kapott Hernádi Zsolt első fokon
Megszületett az ítélet Zágrábban a vesztegetéssel vádolt Mol-vezér és a volt horvát miniszterelnök ellen.

A politikus szerint ebben az időszakban nem volt a főbb kormányzati döntések közelében és fogalma sem volt a MOL és az INA közötti korrupciós ügyletről. Társadalmi szinten pedig az sem világos, hogy ki a korrupció, hiszen Horvátországban ha valaki orvoshoz megy, elvárás a paraszolvencia vagy akár csokoládé, virág és fel sem tűnik, hogy ez is korrupció, derül ki szavaiból. Grabar-Kitarovic arról is beszélt, hogy barátai nem értették, hogy amikor édesanyja kórházba került, miért nem fizetett a nővéreknek. Mint mondta: nem akart korrupcióban részt venni, minimális karácsonyi ajándékkal kedveskedett az osztálynak, de mást nem tartott elfogadhatónak.

Hozzátette: azok a fiatalok táplálják a változásba vetett reményét, akik elhagyták Horvátországot, külföldön próbáltak szerencsét majd hazatértek, hiszen ők megismertek, magukba szívtak egy másfajta működési rendszert. Ebből profitálhat Horvátország is — tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik