Gazdaság

Irgalmatlanul sok a készpénz a magyaroknál, a párnaciha tovább dagadt

Korábban is hírt adtunk már róla, hogy hónapról hónapra rekordot dönt a készpénzállomány Magyarországon. Ebben úgy látszik, nincs megállás, az MNB legfrissebb adatai szerint ugyanis októberben újabb 90 milliárd forinttal már 6445 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége – írta az Azénpénzem.hu.

Úgy tűnik tehát, dugába dőlt az a terv, hogy a parlagon heverő pénzt majd szuperállampapírba terelik, és ezáltal csökkentik a készpénz mennyiségét. Pedig – egyelőre – töretlen a szuperállampapír népszerűsége, aminek köszönhetően már bőven túlteljesült a kormány azon terve, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal nőjön a lakosság kezében lévő állampapír-állomány.

A bankok szigorítanák a készpénzhasználatot

A Magyar Bankszövetség éppen a héten ismertette azt a meglehetősen sokrétű javaslatcsomagot, amit a pokoli méretűre duzzadt készpénzállomány csökkentése érdekében dolgozott ki. Amennyiben a kormány elfogadja, akkor a jövőben autót, lakást, de akár drága bútort sem lehetne kápéért venni.

Jelenleg a vállalkozások 1,5 millió feletti tranzakciójára van korlát, a jövőben viszont mindenkire (magánszemélyekre is) kiterjedően erős szankciókkal jogszabály tiltaná a készpénzhasználatot 500 ezer forint felett. A javaslatban az is szerepel, hogy a magyarországi munkáltatók is kizárólag csak banki utalással fizethessék ki alkalmazottaikat, és az állami pénzek is csak így jöhessenek. De a frissen nyugdíjba vonulók is csak bankszámlára kaphatnák a nyugdíjukat.

Ma már egyre leplezetlenebbül beszél arról mindenki, hogy a korrupciónak is nagy szerepe lehet a növekedésben. Nem véletlenül tartalmazza a Bankszövetség készpénzcsökkentő javaslatcsomagja az adóamnesztiát is.

Kiemelt kép: 24.hu/Csanádi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik