Gazdaság

600 milliárdot bukhat az ország a rendszerszintű szabálytalanságok és a korrupció miatt

Az Európai Bizottság mind a hét tematikus operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel.

Ahogyan elsőként megírtuk: a kormány hatalmas kockázatot vállalt be annak érdekében, hogy a felfüggesztett uniós kifizetések újra meginduljanak és az ország hozzájusson az EU-s támogatásokhoz. Értesüléseink szerint a számla a korábban ismertnél magasabb,  a 300 milliárdos értéket is meghaladja.

A Párbeszéd közleménye idézi Jávor Benedek blogját, amely az Európai Bizottság 2018-as költségvetési zárszámadásának keretében a Költségvetési ellenőrző bizottság számára készült kérdőív adatairól ír, amelyek még ennél is nagyobb összegről árulkodnak:

a teljes büntetés 500 és 600 milliárd forint között lehet.

A dokumentum szerint az Európai Bizottság mind a hét tematikus operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel. Mint írják: olyan sok korrupt projektet találtak, hogy az egyesével, projekt alapon kiszabott büntetések helyett az összes operatív programra alkalmazott 10 százalékos átalánybüntetést javasolta.

Jávor szerint nagyjából 5600 milliárd forint az a tétel, amire a 10 százalékos általánybüntetést számolják, ami önmagában 560 milliárd forintot tesz ki.  Azonban a válaszok alapján  ehhez hozzájön még néhány különösen korrupt operatív program külön büntetése.

A Mészáros Lőrinc által letarolt, a KEHOP (Környezet és Energiahatékonyság OP) alá tartozó 420 milliárdos víziközmű tenderek esetében 25 százalékos korrekciót javasolnak a már leszerződött, mintegy 260 milliárdos szerződésállományra, ami további 60 milliárd forintnyi büntetést jelent. Végezetül hozzá kell számolni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) esetében alkalmazott kiegészítő 10 százalékos általánybüntetésnek a leszerződött összegtől függő 60-80 milliárdos összegét is

— fogalmaz, hozzátéve: így összességében 700 milliárdnyi büntetés áll össze, amiből még ha le is vonjuk a pályázati önrészt, a tényleges büntetés akkor is 5-600 milliárd között lehet.

Mészárosék nyerték a legtöbbet abból, ami miatt Magyarország sok EU-s pénzt bukik
A felcsúti milliárdos 70 milliárd értékben vitt el építkezéseket, az ország akár 60 milliárdos támogatásmegvonással is fizethet.

A baj azonban még ennél is nagyobb lehet:

Ez pedig az a nagyságrend (5-6 százalék), amennyivel a kormány – a várható büntetésekre készülve – “túlfoglalta” az uniós forrásokat, amennyivel több pályázatot fogadott be, mint amennyit Brüsszel ténylegesen finanszíroz. Azaz a későbbi esetleges büntetések már nem csupán abban a formában jelentenek veszteséget, hogy nem kapunk a megvalósított projektekhez uniós támogatást (mint például Tiborcz István közvilágítási ámokfutásainál), és magyar költségvetési forrásból kell finanszírozni őket, de veszélyeztetik a Magyarország rendelkezésére álló keretösszeg 100 százalékának lehívását is, azaz tényleges, elérhető EU-s források elvesztését jelentheti.

Jávor szerint mindez egyetlen embernek nem tűnt fel: Polt Péternek, akinek a közérdeket kellene képviselnie a korrupció elleni fellépés során.

Az 5-600 milliárdnyi büntetést eredményező rendszerszintű korrupció eltussolásának területén végzett fáradhatatlan munkájának jutalmaként épp most választották meg újabb 9 évre a Legfőbb Ügyészség élére. Ha ő nincs, az ügyészség már sokkal korábban tetten éri az intézményesült állami korrupciót, fellép ellene, visszaszorítja, és megússzuk a 2014-2020 közötti magyar uniós pénzek több mint 5 százalékára, az ország éves költségvetésének 2,5 százalékára rúgó gigabüntetést

— írja Jávor.

Polt Péter újabb 9 évig marad legfőbb ügyész
Az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik