Nagyvilág

Merkel nyerésre áll: a megújuló energiaforrásokra építenek a németek

Mind nagyobb arányt képviselnek a megújuló energiaforrások a németországi energiamixben – derül ki a Fraunhofer Intézet 2019-es adatokat elemző jelentéséből. A Napi.hu részletesen ismerteti a riportot, amely azt rögzíti, hogy leginkább a szélenergia szerepe nőtt meg: a felhasznált villamos energiának mintegy negyedét hozta létre. A megújulók egyébként az áramtermelő erőművekből származó úgynevezett nettó villamosenergia-termelésben 46 százalékos részarányt értek el.

A Napi.hu által kiemelt adatok egyike szerint tizenkét hónapból nyolcban a szélturbinák által előállított áram mennyisége nagyobb volt a lignites erőművekénél, és egész évben több volt, mint amire a németországi atomerőművek képesek voltak.

A szélturbinák 2019-ben több mint 127 terawattóra (TWh) tiszta villamos energiát vittek a hálózatra, ami a 2019-es nettó áramtermelésnek a 24,6 százalékát adta. A napelemekből nyert áram mennyisége 46,5 TWh lett, ami a termelés 1,7 százalékos növekedését jelzi. Ezzel együtt az elemzők szerint a nap- és szélenergia aránya még mindig nem optimális, annak eléréséhez további növekedésre lenne szükség.

Hogy az alternatív forrásoknak biztosan növekedniük kell, az következik a német energiapolitikából, hiszen 2022 végére az összes atomerőművi blokkot leállítják. Nem járnak jó idők a széntüzelésű erőművekre sem, amelyeknek szintén visszaesett a termelése. Különböző tényezők együttese vezetett oda, hogy nyereséges működésük olykor kilátástalannak látszik.

Mindezek együtt azt mutatják, Angela Merkel kancellárnak e területen sikerült áttörést elérnie. Már nyolc éve, hogy bejelentette a szakítást az atomenergiával, és közölte, célja az, hogy:

Németország minél hamarabb belépjen a megújuló energiaforrások korszakába.

Kiemelt kép: Patrick Pleul / DPA Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik