Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Rekord összegű adományt gyűjtött kampányára Bernie Sanders

Bernie Sanders, az amerikai demokraták elnökjelöltségére pályázó vermonti szenátor csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy az év utolsó három hónapjában több mint 34.5 millió dollárnyi adomány érkezett kampányának számlájára.

Több mint ötmillió dollár egyéni és kis összegű adományokból, 1.8 millió dollár pedig 18-20 dolláros felajánlásokból gyűlt össze.

A magát demokratikus szocialistának valló politikus rendelkezésére álló kampányösszeg így összesen 96 millió dollárra nőtt, s ezzel kiemelkedik pártbeli vetélytársai közül. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legesélyesebb elnökjelölt, Joe Biden, valamint a nézeteiben Sandershez legközelebb álló Elizabeth Warren massachusettsi szenátor ugyanakkor még nem hozta nyilvánosságra a 2019 utolsó negyedévében összegyűlt kampányadományok összegét.

Csütörtökön Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere és Tulsi Gabbard, hawaii képviselőnő kampánycsapata hozta nyilvánosságra az utolsó negyedévben felajánlott összegek nagyságát. Buttigieg kampányára 24.7 millió, Gabbard választási hadjáratára pedig 3.4 millió dollár érkezett a tavalyi év utolsó három hónapjában.

Bernie Sanders munkatársai a rekord összegű felajánlások után azzal érvelnek, hogy a nagy támogatottságot élvező szenátor a legalkalmasabb arra, hogy sikeres vetélytársa legyen Donald Trump elnöknek.Faiz Shakir, a Sanders-kampány menedzsere csütörtökön közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a vermonti szenátor “nap, mint nap bizonyítja, hogy az amerikai dolgozók készen állnak teljes mértékben támogatni azt a jelöltet, aki kiáll mellettük és szembeszáll a legnagyobb vállalatokkal és a gazdagokkal. A kampánymenedzser hangsúlyozta azt is, hogy

a 18 dolláros kampányadományok politikai forradalmat teremtenek, és Bernie pontosan ezért fog győzedelmeskedni.

Sanders kampánya közölte azt is, hogy egyedül a 2019-es év utolsó napján 40 ezer új támogatótól érkezett anyagi hozzájárulás. Az év utolsó negyedében pedig összesen 300 ezer új támogató fizetett be kisebb összegeket a kampányra. Elsöprő többségük tanár és alkalmazott volt.

Kiemelt kép: Stephen Maturen/Getty Images/AFP/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik