Nagyvilág

Milanovic és Grabar-Kitarovic jutott be a horvát elnökválasztás második fordulójába

Az exit poll adatok szerint – a várakozásoknak megfelelően – Zoran Milanovic volt horvát kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalban lévő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje jut tovább a horvátországi elnökválasztás második fordulójába.

A vasárnap tartott első fordulóban, a szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezése alapján készült felmérés szerint az ellenzéki Milanovic a leadott voksok 29,58 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig a 26,38 százalékát szerezte meg. A tizenegy jelölt közül ők szerezték meg a legtöbb szavazatot, ezért ők mérkőznek meg az elnökválasztás második fordulójában, amelyet január 5-én rendeznek meg.

A harmadik helyen futott be a voksok 24,10 százalékával Miroslav Skoro független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember. A horvát alkotmány értelmében amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, második fordulót kell tartani.

Az elnök megbízatása öt évre szól. A vasárnapi szavazáson valamivel több mint 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát.

A horvát országos választási bizottság (DIP) szerint délután 16.30 óráig valamivel magasabb volt részvételi arány, mint öt évvel ezelőtt. A szavazásra jogosult lakosság 38,82 százaléka járult az urnák elé, míg 2014-ben délután fél ötig ugyanez az arány 36,36 százalék volt az első fordulóban. Az első hivatalos részeredmények 20 óra után várhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik