Nagyvilág

3,8 millió horvát választhat ma új elnököt magának

Valamivel több mint 3,8 millió horvát állampolgárt várnak vasárnap az urnákhoz, hogy a következő öt évre megválasszák az ország elnökét- írja az MTI.

A felmérések szerint Kolinda Grabar-Kitarovic jelenlegi államfőnek, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjének és Zoran Milanovic volt kormányfőnek, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltjének van a legnagyobb esélye a tisztség elnyerésére.

A választáson tizenegy jelölt indul, és amennyiben egyikük sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, ami nagyon valószínű, akkor január 5-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt, várhatóan Grabar-Kitarovic és Milanovic részvételével.

A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások szerint Kolinda Grabar-Kitarovic és Zoran Milanovic holtversenyben állnak. Milanovic a voksok 24,3 százalékára, míg Grabar-Kitarovic a szavazatok 24,2 százalékára számíthat. Az esélyek sorrendjében őket Miroslav Skoro 57 éves független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember követi, 18 százalékkal. A többi jelölt támogatottsága jóval elmarad az említett három jelöltétől.

Horvátországban a kormány és a parlament a fő végrehajtó, illetve döntéshozó szerv, de az elnök beleszólhat a külpolitikai irányvonal alakításába. Az államfőt közvetlenül választják meg, mandátuma öt évre szól, és jórészt protokolláris feladatok ellátására korlátozódik. A horvát alkotmány értelmében egy elnök legfeljebb két ciklusra választható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik