Nagyvilág

Argentínába menekült a volt bolíviai elnök

Argentínába érkezett menedék reményében Evo Morales lemondatott bolíviai elnök csütörtökön, két nappal az új argentin baloldali kormány beiktatását követően.

„Azért jött, hogy maradjon”, hangoztatta Felipe Solá argentin külügyminiszter a TN televízióban. Hozzátette: Morales menekültstátust kapott és politikai menedékkérelmet is beterjeszthet.

Morales Kubából érkezett Argentínába. A karibi országba pedig mexikói önkéntes száműzetéséből utazott egy orvosi vizsgálat miatt. A volt bolíviai elnök két gyereke már három hete Argentínában tartózkodik.

Evo Morales itt jobban érzi magát, mint Mexikóban,

mondta Solá.

Alberto Fernándezt, a súlyos gazdasági válsággal küzdő Argentína új elnökét kedden iktatták be hivatalába. A mérsékelt baloldali elnök jóval nagyobb jóindulattal van Morales iránt az előző, konzervatív kormánynál.

„Nem ismerjük el a de facto bolíviai kormányt”, szögezte le Solá. „Reméljük, hogy minél hamarább új választásokat tartanak (Bolíviában)”.

Az új argentin kormány azonban feltételeket is támasztott Moralesnek: arra köteleznék őt, hogy Argentínában ne tegyen politikai nyilatkozatokat. Ugyanakkor Morales naponta több alkalommal is kommentálja mikroblogján a hazájában zajló politikai fejleményeket.

Egy hónapja Mexikóba, egy baráti országba érkeztem, amely megmentette az életemet, amikor le voltam törve. Most Argentínába érkeztem, hogy folytassam a harcom a legkiszolgáltatottabbakért és nagyobb hazánk (Latin-Amerika) egyesüléséért, erőt és motivációt érzek magamban. Köszönöm Mexikónak és Argentínának a segítséget és szolidaritást,

írta Morales Twitter-oldalán.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani és Mexikóba menekülni. Hívei puccsról beszélnek.

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét és új elnökválasztásokat tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.

Kiemelt kép: Europress/PEDRO PARDO/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik