Nagyvilág

Szijjártó Péter adta át a jordán pénzváltóból lett NER-milliárdosok legújabb szállodáját

A tavalyi turisztikai rekordév volt, és az idén is megdől minden turizmussal kapcsolatos rekord – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Párisi Udvar Hotel Budapest megnyitóján pénteken Budapesten. A több mint százéves műemléképület felújításának 13 milliárd forintot meghaladó beruházásához az állami Eximbank 8,2 milliárd forintos hitelt nyújtott. Szijjártó hozzátette: elismerés illeti a szálloda üzemeltetőit, akik 12 szállodát működtetnek Budapesten és több mint 600 embert foglalkoztatnak.

A Ferenciek terén található épület felújítása 2014-ben kezdődött, az ötcsillagos szállodát a Mellow Mood Hotels üzemelteti.

Az 1997-ben alapított, Zuhair Awad és Szamir Hamdan vezette, mára tizenkét szállodát összefogó Mellow Mood Hotels alapítóiról nemrég egy hosszabb cikkben emlékeztünk meg:

Jordán pénzváltókból lett NER-milliárdosok neve áll kőbe vésve a Belváros felett
A belváros egy elfeledett szecessziós gyöngyszemének falán a 2011-ben véget ért felújítás alatt tűntek fel a nevek.

A nyolcvanas években Jordániából ösztöndíjasként érkezett férfiak pénzváltóként, illetve textilkereskedőként kezdték a karrierjüket, három évtized alatt azonban a NER által támogatott, sőt kitüntetett milliárdosokká váltak. (Zuhair testvére, Naji 1995. szeptemberében, a VIII. kerületi Práter utcában egy autója melletti kukában robbant bomba miatt, máig tisztázatlan okból vesztette életét a kilencvenes évek maffialeszámolásaira emlékeztető módon.)

A Mellow Mood első éveiben főleg a hátizsákos turistákat célozta meg, munkásszállókat alakítottak hostellé, a nyári hónapokra kiürült kollégiumi épületeket és diákszállókat hasznosítottak. Az ugrásszerű fejlődésre 2010-ig várni kellett: ezután foglalhatták el a Buddha-Bar Hotellé vált északi Klotild-palota üzemeltetői posztját, valamint vásárolhattak meg áron alul számos frekventált ingatlant – köztük 2014-ben 2,1 milliárd forintért a Párisi udvart.

Galéria
Fotó: Koszticsák Szilárd / 24.hu

A Buddha-Bar újjászületéséhez az Eximbank hétmilliárdos hitelt nyújtott, megnyitóján a terrorátvilágításon megbukott jordán tiszteletbeli konzul, Zaid Naffa mellett Orbán Viktor is jelen volt, sőt a miniszterelnök beszédet is mondott. Néhány nappal később a cégvezetők a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vették át tőle.

Hasonló a Párisi udvar története is: az Eximbank személyre szabott, versenyképességet javító belföldi beruházási hitelt folyósított a projekt kedvéért létrehozott kft.-nek. A kormány egy évvel később kiemelt beruházássá nyilvánította a munkálatokat, így az átépítéshez szükséges engedélyek egy részét gyorsított eljárásban kapták meg, zöld utat adva a Garancsi István cége, a kivitelezést végző Market Építő Zrt. munkatársainak, illetve az épület elképesztő mennyiségű Zsolnay-díszét restauráló, illetve az eredeti tervek alapján újragyártó szakembereknek.

Kiemelt képünkön Szijjártó Péter, Szamir Hamdan és Zuhair Awad a Párisi Udvar Hotel Budapest megnyitóján. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik