Közélet

Zaid Naffa már 2000-ben elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon

Az első Orbán-kormány kérte, hogy Zaid Naffa legyen a jordán tiszteletbeli konzul, de már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon – tudta meg a Magyar Nemzet az LMP-s Demeter Mártától.

A kormány az elmúlt hetekben azzal hárította el a 2016-ban is a nemzetbiztonsági átvilágításon elbukó Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzulságát érő kritikákat, hogy jordán kérdésekben Jordánia az illetékes. Hozzátették, Naffának a posztra történő kinevezéséről nem ők döntöttek, hanem Jordánia. Azt viszont nem említették, hogy a döntést magyar jelölés is megelőzte.

Végül Naffa csak 2003-tól lett tiszteletbeli konzul, vagyis a szocialista kormányt sem zavarta, hogy nem felel meg az állampolgársághoz szükséges követelményeknek.

Demeter Márta azt is kiderítette, hogy Naffa nem 2016-ban igényelt először magyar állampolgárságot, hiszen már 2000 nyarán is próbálkozott az állampolgársági kérelem benyújtásával, de már akkor sem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon. 2001-ben a köztársasági elnök sem bólintott rá Naffa honosítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik