Nagyvilág

Mégis lemondott Viorica Dancila

A kormányzás és az elnökválasztás után a pártját is bukta, lemondott a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Bár néhány napja még azt mondta, nem távozik posztjáról, most mégis lemondott a pártelnöki posztról Viorica Dancila volt román kormányfő, miután úgy vesztett az elnökválasztáson Klaus Iohannis jobboldali államfővel szemben, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) minden korábbi államfőjelöltjénél gyengébb teljesítményt nyújtott. Alig feleannyi voksot kapott a második fordulóban, mint ellenfele.

Dancila eredetileg azt javasolta a párt végrehajtó bizottságának, hogy jövő februárban legyen a PSD tisztújító kongresszusa, de társai a párt megújítását sürgették, alelnökei többsége lemondott, így ő is erre kényszerült.

Miután a keddi, éjszakába nyúló végrehajtó bizottsági ülésen lemondatták a pártelnöki tisztségről, Dancila visszatérhet a PSD nőszervezetének élére, amelynek kormányfői megbízatása előtt elnöke volt.

A párt vezetését ideiglenesen Marcel Ciolacu házelnök veszi át a rövidesen megtartandó tisztújító kongresszusig. Munkáját Paul Stanescu főtitkár és annak az öt megyének a PSD-elnöke segíti, ahol az elnökválasztás második fordulójában Dancila kapta a legtöbb szavazatot.

Rengeteg elnököt fogyasztottak

Az MTI felidézi, hogy a PSD-nek van a legnagyobb szervezeti hálója, a legtöbb tagja és polgármestere. A párt korábban is előbb-utóbb lecserélte elnökét, ha elvesztette az elnökválasztást, de máskor megvárták a hivatalos eredmények közzétételét. A sorozat másfél évtizede, Adrian Nastaséval kezdődött, miután 2004-ben elvesztette az elnökválasztást Traian Basescuval szemben. Először a párt ügyvezető elnöke és házelnök lett, de 2006-ban a pártot átvevő Mircea Geoana minden tisztségétől megfosztotta.

Geoana ugyanígy járt: a 2009-es elveszített elnökválasztás után a pártkongresszuson a megyei vezetők elfordultak tőle és Victor Pontát juttatták elnöki tisztségbe, aki 2014-ben maradt alul Klaus Iohannisszal szemben. Ő maradt a bukaresti kormány és  néhány hónapig a párt élén, de az ellene indult bűnvádi eljárás miatt 2015-ben már önként vonult vissza a PSD éléről.

A párt vezetését Liviu Dragnea vette át, de a 2016-os választási győzelem után priusza miatt nem lehetett kormányfő, kénytelen volt háttérből irányítható helyettesekre bízni a kormányzást. Így lépett elő az ismeretlenségből 2018 januárjában Viorica Dancila, aki miniszterelnökeként addig járt el Dragnea utasításai szerint, amíg májusban be nem börtönözték korrupcióért a pártelnököt. Kormányától a parlament októberben vonta meg a  bizalmat, de párttársai csak az elnökválasztás után fordultak Dancila ellene.

Iohannis felült a magas lóra, a legyőzött Dancila sortűzre vár
Az új román államfő olyan magabiztos, mintha pártja nem kisebbségben kormányozna.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik