Nagyvilág

Hiába verték tönkre, Dancila nem mond le 

PSD-jelölt még soha nem bukott ekkorát, nagyot nyert a régi-új államfő.

A romániai elnökválasztáson a voksok 99,3%-os feldolgozottsága mellett Klaus Johannis 63,12, Viorica Dancila 36,89 százalékot kapott, így a jelenlegi államfő újabb öt évig marad. A Transindex azt írja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének fölényes győzelmét méltatva Ludovic Orban párt- és miniszterelnök arról beszélt, hogy közösen fognak dolgozni egy normális Romániáért.

Viorica Dancila volt miniszterelnök vereségéről azt mondta, hogy az őt jelölő Szociáldemokrata Párt (PSD) már nem lesz képes újra megerősödni, mert veszélyezteti a demokráciát, a gazdasági fejlődést, az emberek esélyét a tisztességes életre.

Bár a PSD elnöke az utóbbi 30 év elnökválasztásainak leggyengébb eredményét érte el, és sokan sürgetik a lemondását, ő erre nem hajlandó.

A Maszol.ro szerint Viorica Dancila a România TV műsorában azt mondta, a párt országos végrehajtó bizottsága a héten kielemzi az eredményeket, de szerinte már az is nagy eredmény, hogy bejutott a második fordulóba.

Figyelembe véve, hogy honnan indultam és hová juttattam a pártot, azt gondolom, hogy mindent megtettem az alakulatért.

Bár tudja, sokan szeretnék, ha lemondana, de nem teszi meg, mert fontosabbnak tartja pártja megerősödését a helyi és parlamenti választásokra, mint a párton belüli politikai harcot.

Klaus Iohannis marad Románia elnöke
Magabiztos győzelmet aratott szociáldemokrata ellenfele, Viorica Dancila exminiszterelnök felett.

Kiemelt kép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Ajánlott videó

Olvasói sztorik