Nagyvilág

Orbánt, Erdogant nem a jog, a pénz érdekli

Három jogászprofesszor leírta, mennyire fontos a jogállamiság lebontása az autokratáknak, kleptokratáknak. Szerintük a magyar rendszer egy „választási autokrácia”.

A Klubrádió szúrta ki, hogy három jogászprofesszor (Daniel Kelemen, Laurent Pech, Alberto Alemanno) közösen reagált az Euronews internetes oldalán a magyar igazságügy-miniszter írására. Úgy vélték ugyanis, Varga Judit minapi cikke elferdítette a tényeket. Azért érezték szükségét a megszólalásnak, mert a magyar politikus valótlanságokat terjesztett.

A három professzor szerint a jogállamiság nem változik országonként, az az uniós jogrend értelmében kikényszeríthető szabályok rendszere. Ez az értelmezés azért nem tetszik a magyar kormány, mert tart attól, hogy a jogállami normák megsértése miatt Brüsszel elzárja a pénzcsapot. Mint írták, a jogállamiságot egyetemesen alkalmazható objektív kritériumok összességének kell tekinteni.

Mindenképpen meg kell felelni kulcsfontosságú elveknek, de ez az EU tagországoknál kötelezettség is, amit az uniós szerződések, az Európai Bíróság döntései alapoznak meg. Az Orbán-kormány valójában nemet akar mondani a jogállamiságra, miközben igent mond az uniós támogatásokra.

Magyarország és Lengyelország miatt nem tudtak kiadni egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot
Az Általános Ügyek Tanácsa így hivatalosan úgy adta ki a szöveget, hogy azzal ugyan nem mindenki értett egyet, de 26 tagállam támogatta.

A válaszcikk ezt két jogállamisággal foglalkozó idei jelentés adataival is alátámasztotta. Az úgynevezett Globális Igazságügyi Projekt 2019-es jogállamisági indexében az uniós tagállamokat, az EFTA-országokat és az észak-amerikai térséget egy csoportban értékelő kimutatás az utolsó helyre tette Magyarországot, míg a másik, a  Fenntartható Kormányzási Indikátor kiadása negyven ország közül az utolsó két helyre sorolta Magyarországot és Törökországot a jogállamiság szempontjából.

A szerzőhármas szerint a jogállamiság lebontása az autokraták és a kleptokraták kulcsfontosságú célja. 

Az igazságszolgáltatás fölötti kormánypárti kontroll, a jogállamiság aláásása fontos lépés az autokraták kézikönyvében. Orbán Viktor a demokráciát olyan hibrid autoriter rezsimre cserélte, amely „választási autokráciának” is nevezhető.

Filippov Gábor: A hibrid ellenforradalom kora
Elemzés Orbán Viktor politikai építményéről, arról, hogyan írható le és érthető meg a rendszer, mik az ellenzék lehetőségei egy ilyen konstrukcióban.

Ehhez olyan lépéseket kellett megtennie a Fidesznek, mint a média pluralizmusának korlátozása, a független intézmények fölötti ellenőrzés megszilárdítása, a civil társadalom szervezeteinek korlátok közé szorítása, a politikai ellenfelekkel szembeni kettős mérce alkalmazása.

Európai vizsgálat a magyar sajtószabadságról
A jelentést közzéteszik és elküldik minden illetékes uniós testületnek.

Mivel a független igazságszolgáltatás ezeket a lépéseket meggátolhatja, ezért a bíróságok fölötti ellenőrzés mindent megelőző lépés. Budapest jelenleg is versenyt fut Varsóval, hogy melyikük bontja le gyorsabban a bírói függetlenség utolsó bástyáit.

A magyar kormányfő magatartását elemezve felhívták a figyelmet arra: Orbán Viktor pontosan érti, hogy migrációs politikája nagyobb támogatást élvez, mint a demokrácia lebontása, hiszen a magyarok elutasítják az egypártrendszert jelentő választási autokráciát, az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolását, az uniós pénzek lenyúlását. A professzorok szerint az összeesküvés-elméletek kormányzati terjesztése csak arra szolgál, hogy az emberek ne figyeljenek oda az államapparátus foglyul ejtésére, a brüsszeli alapok körüli visszaélésekre.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik