Nagyvilág

Magyarország és Lengyelország miatt nem tudtak kiadni egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot

Hazánk és Lengyelország miatt nem tudtak közös nyilatkozatot kiadni az EU miniszterei a jogállamisági párbeszédről, írja a hvg.hu. Kedden ülésezett ugyanis az Általános Ügyek Tanácsa, ami a tagországok uniós minisztereit foglalja magába, az ülésen pedig elkészítették volna következtetéseiket az úgynevezett éves jogállamisági párbeszédről is.

Az öt évvel ezelőtt indult párbeszéd lényege, hogy minden tagállam betartsa az EU alapszerződéseiben foglaltakat, a tervek szerint pedig el is fogadták volna a következtetéseket kedden, de végül azokat a magyar és lengyel kormány nem támogatta.

A tanács így hivatalosan úgy adta ki a szöveget, hogy azzal ugyan nem mindenki értett egyet, de 26 tagállam támogatta.

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter egyébként egy véleménycikkben visszautasította a jogállamisági mechanizmust, és a tervezetet is, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós támogatások összegét.

A legtöbb javaslat olyan irányba mutat, melynek eredményeként a bizalom helyébe intézményesített bizalmatlanság lép, az alkotmányos párbeszédet az egyoldalú betagozódás elvárása váltja fel, a kohéziót pedig tovább gyengíti az újabb és újabb megosztottság

– írta.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik