Nagyvilág

Trócsányi: marionettfigura voltam az EP számára

Trócsányi László, a Fidesz-kormány volt igazságügyi minisztere a francia Le Figaronak adott interjút, amiben európai biztosjelölti bukásának okairól beszélt. A Népszava által szemlézett cikkben a Trócsányi azt mondta, hogy ő csupán marionettfigura volt az Európai Parlament számára, amikor meghallgatták biztos jelöltként, mert a Külügyi Bizottságnak egyáltalán nem állt szándékában komolyan foglalkozni a kérdéssel.

Az elutasítással meg akarta büntetni Magyarországot, illetve Orbán Viktor miniszterelnököt, a migrációról, a Balkánról valamint a 3. világról vallott nézetekért

– mondta.

Szerinte nem az ő személye volt a tét. Egy olyan folyamatban buktatták el, amely nem volt igazságos, még kevésbé jogszerű. Mint mondta, sorsát összekapcsolták azzal, mi lesz a román jelölttel. A szocialisták azt akarták, hogy ha Rovana Plumb nem tudja venni az akadályt, akkor Trócsányi is essen ki a versenyből.

Szóval politikai játszma volt

– szögezte le.

Trócsányit másodszor is leszavazta a jogi bizottság
Összeférhetetlennek tartják az uniós biztosi posztra.

A politikus visszautasította azokat a vádakat, hogy nem vette volna komolyan a meghallgatást. Szerinte inkább arról volt szó, hogy bizakodott, hiszen már 13 éve megszakadt a kapcsolata egykori ügyvédi irodájával, így semmiféle összeférhetetlenség nem állt fenn. Mint kifejtette, azt sem bizonyították rá, hogy támogatná Oroszországot. Szerinte a Bizottság csakis politikai szempontokat mérlegelt. Így az eredmény elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan lett. Utána senki sem kereste Brüsszelből. Trócsányi feltételezi, hogy Ursula von der Leyen eleve nem értett egyet a kiválasztásával. Orbán Viktor azonban köszönetet mondott neki.

Nyilvánvaló igazságtalanságot emleget Trócsányi az újabb bukta miatt
A volt miniszter felháborodott az EP jogi bizottságának döntésén.

Utódjáról úgy véli, hogy az simán átmegy majd a vizsgán, éspedig a bővítési tárca leendő gazdájaként. Ugyanakkor nem tekinti jó üzenetnek, hogy Emmanuel Macron az EU reformja nélkül nem szeretne új tagokat látni a szervezetben. Hiszen az unió csak nagyobb és láthatóbb lett 2004 óta. Európát pedig egyesíteni kell a Balkánnal. Viszont azt elképzelhetőnek tartja, hogy az új francia jelöltet is kipöckölik a küzdelemből, mert a szocialisták nem tudnak veszíteni, noha itt lenne az ideje, hogy az új Bizottság végre munkához lásson.

Kiemelt kép: Trócsányi László és Tóth Edina (j2), a FIDESZ-KDNP képviselői az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik