Nagyvilág

Cseh Katalin levelet írt az amerikai Kongresszusnak

Az Egyesült Államok Kongresszusa elé viszi a magyar jogállamiság kérdéseit Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. A politikus az Európai Parlament amerikai delegációs csoportjának tagjaként a kongresszus szerdai meghallgatására tájékoztató anyagot küldött, amelyben elmondása szerint világossá tette:

a világ közvéleménye nem maradat közömbös a demokratikus jogsértésekkel kapcsolatban, a magyar jogállamisággal kapcsolatos visszásságokat, a növekvő orosz befolyást és Orbán Viktor egyre szorosabb kapcsolatát a világ diktátoraival egyre nehezebben rejti el a kormány.

Az erről szóló Facebook-posztjában azt írta, hogy a jogállamiság és a külpolitika területén összesen 18 területen tájékoztatja az amerikai képviselőket a Magyarországon jelen levő problémákról – szó esik többek között a médiaszabadságról, a civil szervezetek vagy éppen a CEU ellehetetlenítéséről. Ezen kívül mellékelt egy hárompontos javaslatcsomagot is:

  1. A NATO szerveinek élénk figyelemmel kell kísérniük azon tagországokat, amelyek autoriter országokkal működnek együtt és megfelelő lépéseket kell tenniük velük szemben.
  2. Az orosz dezinformáció elleni küzdelem fontos eleme a média szabadság erősítésére, amit például a Szabad Európa Rádió újraindítása és a független magyar média támogatása szolgálhat.
  3. Az EU mellett a NATO-nak is szerepet kell vállalnia a jogállamiság normáinak kikényszerítésében – akár a NATO országokon belül is.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik