Közélet

Keményen beszóltak az amerikai szenátorok Orbánnak

Három demokratapárti szenátor, a kaliforniai Dianne Feinstein, az illinois-i Dick Durbin és a connecticut-i Chris Murphy határozati javaslatot nyújtanak be az amerikai szenátusnak, hogy az ítélje el az Orbán-kormányt, amiért „aláássák a demokráciát és megsértik az emberi jogokat”.

A javaslatban hosszan sorolják a szenátorok, hogy szerintük miért kellene határozottan fellépnie Donald Trumpnak Magyarországgal szemben a demokrácia védelméért.

Írnak a bíróságok függetlenségének veszélyeztetésről, a választókerületek átrajzolásáról, a civil szervezetek korlátozásáról, a sajtószabadság csorbulásáról és a menedékkérők jogainak megsértéséről is többek közt.

Durbin szenátor külön kiemelte, hogy az USA nem nézheti tétlenül, hogy egy „kulcsfontosságú szövetségese” ennyire nyíltan az oroszok oldalára álljon több kérdésben.

A javaslatban konkrét lépéseket is kiemelnek  a szenátorok, amelyek szerintük messze szétfeszítik egy demokrácia kereteit, például a tranzitzónák létrehozását, a jobboldali médiaholding megalapítását, és bevándorlási különadó bevezetését.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik